Fredrik Kämpenberg – Sveriges bästa vegokock

Av den 5 september, 2019
Fredrik Kämpenberg - Sveriges bästa vegokock. Foto: Mattias Högberg

Fredrik Kämpenberg vann 2019 års final av Nordens första växtbaserade mattävling, Plantable Cooking Contest. Tävlingen ägde rum den 1 september på Loka Brunn och arrangerades av Vegetariska Kockars Förening.

Den vinnande rätten bar titeln ’Nordisk tempeh – Svensk sommar’ och innehöll en tempehkaka gjord på ett flertal olika kulturbaljväxter, bland annat Rättviksärt från Nordisk Råvara. En puré på nässlor och dill agerade sommaräng åt blommor som gurkört och korianderblomma, men även friterade nässlor.

Till Tempehn serverades en rotselleriballontine med pure på det brända skalet från sellerin, ättiksgelé och ett lager av sommargurka.

Den olja som användes i de flesta komponenterna var Camelinaolja, en väldigt specifik produkt från Södermanland, där Fredrik Kämpenberg bor sedan ett år tillbaka. Sötsur ättika, typisk svenskt, återfanns även den på olika håll i rätten.

Juryns utlåtande löd:

  • ”En finalist med stor grön potential bjuder på fylliga smaker, mitt-i-prick säkert utförande & ögonfröjd. En finalist som serverar teknik & poesi i skön harmoni.”
  • ”Här finns finurliga finesser och genuin omtanke om både gästen och planeten.”
  • ”Rätterna har en imponerande verkshöjd där hemtama smaker möter nya och kompletteras med okynniga detaljer.”
  • ”Juryn föll pladask för skagen i en magisk sfär och en tempeh på elitnivå.”

Fredrik Kämpenbergs rätt tävlade mot de fem övriga finalisterna Tora Olsson, Victor Jivhed, Oskar Persson, Verena Kemena och Viktor Thulins bidrag. På andra plats kom Verena Kemena och hennes rätt ’Savojkålskrokett med mjukost och rödvinssås’. Tredjeplatsen tilldelades ’Rotselleritacos med nedmonterad salladsbuffé i tallriksform’ av Oskar Persson.

– Det känns fantastiskt och lite overkligt att jag vann, säger Fredrik Kämpenberg. En tävling som Plantable Cooking Contest är viktig av flera anledningar. Dels för det uppenbara med att lyfta växtbaserad mat till nya nivåer, dels för dess ovanliga upplägg där samarbete och de relationer man får är viktigare än själva tävlingen. Jag är glad att ha vunnit, men gemenskapen i köket är det jag kommer bära med mig.

Det alkoholfria dryckesföretaget Saxhyttegubben från Grythyttan var huvudsponsor för tävlingen.

– Fredrik Kämpenberg är en stark kockprofil i vår hembygd då hans engagemang märktes redan som student vid Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet i Grythyttan för många år sedan nu. Som Sveriges absolut bästa vegokock bevisar han sig verkligen som en kock i tiden, säger Pelle Agorelius som driver Saxhyttegubben tillsammans med sin hustru Ewa.

Pelle Agorelius säger vidare:

Det finns en enorm utvecklingspotential inom förgröningen av den bästa restaurangmaten. Vildplockad och närodlad växtbaserad mat med influenser från hela världen, det är bara början på en storartad gastronomisk resa. Tävlingen med sin jury, förening och deltagare är verkligen pionjärer för det nya nordiska växtbaserade köket.

Om Fredrik Kämpenberg
Fredrik växte upp i Jämtland och började laga mat som tonåring. Då var hans signaturrätt Varma mackor. Fredrik studerade på Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet i Grythyttan och har sedan dess arbetat på flertalet välrenommerade restauranger, samt agerat moderator, tävlingsledare och konsult åt en rad olika livsmedelsföretag, kockar och restauranger i Sverige och Europa.

– Mitt intresse för växtbaserat började med min tid som kökschef i Örebro kommun och såklart tiden som företagskock på Food for Progress, säger han. Det är roligt att se hur intresset för grön och hållbar kost växer över hela Sverige och världen.

Om Vegetariska Kockars Förening
Vegetariska Kockars Förening grundades 2015 i syfte att inspirera och öka kunskapen hos restaurangbranschen att erbjuda bättre växtbaserade alternativ. Att sprida kunskap är en viktig del i föreningens arbete för att lyfta det växtbaserade köket, både inom branschen och för allmänheten i stort. Vegetariska Kockars Förening hjälper fler att förstå vad växtbaserad matlagning innebär och vad man bör tänka på när man serverar vego-maträtter.

Om Saxhyttegubbens Blåbär 100%
Saxhyttegubben producerar bland annat den populära alkoholfria bärdrycken Blåbär 100%. Blåbär 100% innehåller färskpressade blåbär från skogarna kring Grythyttan i Bergslagen. Inget socker. Inga tillsatser. Varje flaska (33cl) innehåller ca. 2300 blåbär. Saxhyttegubbens Blåbär 100% finns på Systembolaget (nr: 1964) samt i välsorterade livsmedelsbutiker.

Mat | Fredrik Kämpenberg – Sveriges bästa vegokock
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login