Framtidens mat presenterades i Grythyttan

Av den 17 november, 2016

Under onsdagen presenterade fjorton projekt sina prototyper av klimatsmart mat för framtiden.

Tävlingen syftade till att sortera ut de fem bästa bidragen i projektet som får möjligheten att söka en följdinvestering på upp till två miljoner kronor för att utveckla sin prototyp till en färdig produkt.

Intresset var stort för tävlingen och Gastronomiska teatern i måltidens hus var fullsatt av intresserade och press.

Grunden till tävlingen är en utlysning som Vinnova gjorde där man sökte klimatsmarta proteinkällor, den 23 februari meddelades vilka femton projekt som fick mellan 200 000 och 500 000 kronor för att ta fram sin matprototyp.

Detta var ett smaktest där juryn bestod av bland andra Gourmetkrögaren Tareq Taylor och matkreatören Lina Gebäck. De saker man bedömde rätterna på var smak, Konsistens, utseende och enkelhet, alltså hur lätt produkten är att hantera.

_mg_1642

Varje bidrag fick presentera sin produkt samtidigt som juryn smakade av den, juryn hade sedan möjligheten att ställa frågor till projektet om de hade några.

Om man skall se denna tävling som någon sorts kristallkula så kommer vi äta mycket mjölmask i framtiden, men här måste jag säga att man lyckats skapa rätter som såg mycket aptitlig ut. Tyvärr fick jag inte möjlighet att prova någon mjölmask då de inte är livsmedelsklassade än. 

Jag tycker att eventet var mycket intressant och det var kul att se vad de olika projekten kommit fram till för resultat.

grythyttan-01

Självklart fanns det favoriter bland de produkter man fick prova, men jag kan inte säga att det var någon jag skulle vilja kalla otäck.

Bland mina favoriter hittar vi bland andra vinnaren av detta smaktest nämligen en lupinkräm smaksatt med kejsarhatt, en Tempe gjord på gula ärtor och min favorit nämligen en vegansk blåmögelost på soja och åkerbönor som smakade riktigt bra, hade jag inte vetat att den var gjord på bönor hade jag inte gissat att det inte var en vanlig blåmögelost.

_mg_1681

En annan rolig produkt var proteinbars med musselprotin som man kallade Mussel Up, en lite rolig ordlek. Smaken och konsistensen på dessa var väldigt lik en vanlig proteinbar men med en svag havssmak i avslutningen.

_mg_1684

Så min spaning från detta event får bli att mjölmask kommer bli nästa stora grej, och att det finns hopp för veganer som gillar bra ost.

karl-johan-sandberg-thuKarl-Johan Sandberg, Mat & Dryck | Grythyttan
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login