Frälsningsarméns julgrytor på plats runt om i landet

Av den 30 november, 2019
Frälsningsarmén är ute med sina julgrytor i ur och skur runt om i landet. Foto: Jonas Nimmersjö

Den senaste veckan har Frälsningsarméns julgryteinsamling dragit igång på runt om i Sverige. De lokala insamlingarna används för att hjälpa utsatta barnfamiljer och andra att fira en riktigt god jul – med matcheckar, varma kläder, julklappar till barnen och med julgemenskap på många orter.

Förra året samlade Frälsningsarméns julgrytor runt om i landet in cirka 4,5 miljoner kronor till det lokala sociala arbetet.

– Julgrytan har blivit en symbol för glädjen och hoppet som julevangeliet förkunnar. Pengarna som ges så generöst används av Frälsningsarmén för att försöka sprida värme, ljus och kärlek till dem som riskerar att möta ännu en mörk jul, säger Clive Adams, ledare för Frälsningsarmén i Sverige och Lettland.

En av alla de kårer (församlingar) som är ute med julgrytan är Örebrokåren, där Mikael Ljungholm är kårledare. Han har under sina drygt 30 år som frälsningsofficer inför varje jul varit ute med den lokala kårens julgryta på olika orter, tillsammans med en eller flera andra hornmusikanter.

– Julgrytearbetet är en väldigt viktig och trevlig del av min uppgift som kårledare. Vi möter många glada människor och får många spännande samtal när vi är ute och spelar och bjuder på kaffe. Det blir en kontaktskapande tradition mitt i julstressen, säger Mikael Ljungholm.

På lördag den 30 november mellan klockan 11:00 och 16:00 är det premiär för Örebro-kårens julgryta. De insamlade pengarna används till kårens sociala arbete i Örebro, hjälp till behövande med matcheckar etc. Kåren ordnar också två julstugedagar i december då man bjuder in till fika med skinkmacka och pepparkaka samt delar ut kläder till dem som behöver.

Redan innan insamlingarna med de fysiska Julgrytorna kom igång började pengarna strömma in via digitala julgrytor till flera av landets kårer, via online-plattformen Better Now. Här kan såväl kårer som enskilda medlemmar driva sin egen insamling på Facebook.

Så tidigt som den 12 november hade kåren i Örnsködsviksamlat samlat in hela 12 000 kronor via den digitala julgrytan.

−Vi är lite tävlingsinriktade av oss här uppe. Men julgryteinsamlingen är oerhört viktig för kårens arbete. I mitten av december börjar vi dela ut julhjälp till behövande, berättar Henry Lindell, kårledare i Örnsköldsvik.

Parallellt med de lokala julgryteinsamlingarna genomför Frälsningsarmén under november och december årets viktigaste insamlingskampanj i samband med de stundande juletiderna. Även de pengarna används till kårernas sociala arbete.

Fakta

Julgåvorna gjorde att Frälsningsarmén under december månad förra året kunde:

  • ge 5 006 personer som sökt hjälp hos Frälsningsarmén presentkort, matkassar, kläder, rekvisitioner och annan ekonomisk hjälp,
  • hjälpa 1 178 personer med själavård, rådgivning eller stödsamtal,
  • servera 16 751 personer mat eller fika på våra sociala center, kårer och öppenvård,
  • göra hembesök och sjukbesök hos 415 personer,
  • hjälpa 781 personer på servicehus och sjukhus,
  • stödja 107 personer med dövtolkning och/eller ledsagning.

Totalt kunde vi sprida julfrid till drygt 24 000 personer. 

Kultur | Frälsningsarméns julgrytor på plats runt om i landet
Örebroguiden

Källa Frälsningsarmén

You must be logged in to post a comment Login