Fotoutställningen Via Dolorosa visas i Lindesbergs kyrka

Av den 6 april, 2020
Bild ur fotoutställningen Via Dolorosa av Elisabeth Ohlson Wallin.

Denna vecka (stilla veckan) visas fotoutställningen Via Dolorosa i Lindesbergs kyrka. Via Dolorosa fotograferades 2007 av Elisabeth Ohlson Wallin och bygger på berättelsen Via Dolorosa – Lidandets väg. Syftet med utställningen är att få igång ett samtal kring mobbing.

Kyrkan är öppen måndag till torsdag klockan 9-16, samt i samband med gudstjänsterna:

  • Måndag 6 april: musik i stilla veckan kl. 18.30
  • Onsdag 8 april: morgonbön kl. 08.00
  • Skärtorsdagen 9 april kl. 18.30
  • Långfredagen 10 april kl. 11.00
  • Påskdagen 12 april kl. 11.00 samt vid den finska gustjänsten klockan 14.00

Fotoutställningen Via Dolorosa

Mobbing är inget modernt fenomen. Det dyker upp i olika sammanhang där människor finns. Svenska kyrkan har tillsammans med fotograf Elisabeth Ohlson Wallin gjort en utställning om mobbing. Via Dolorosa fotograferades 2007 av Elisabeth Ohlson Wallin och bygger på berättelsen Via Dolorosa – Lidandets väg. Utställningen har gjorts i samarbete med en klass i årskurs sex på Malmabergsskolan. Syftet med utställningen är att få igång ett samtal kring mobbing.

En gammal berättelse i modern form

Via Dolorosa betyder Lidandets väg och är den väg som Jesus gick i Jerusalem på långfredagen, från Pontius Pilatus palats – där han blev dömd till döden, till Golgata – där han blev korsfäst. De första kristna började sedan gå den här vägen, kanske för att känna sig nära Jesus. 

Fotoutställningen Via Dolorosa bygger på platserna i Jerusalem, men fotografierna har fått delvis nya namn och en modern och nutida form. Eleverna på bilderna är elever som gick på Malmabergskolan. Förutom att vara med på bilderna, fick de även vara med och bära utrustning, fundera över rekvisita, sköta sminkningen m m.

Möjlighet att prata om mobbing

Syftet med utställningen Via Dolorosa är att man ska få möjlighet att prata om mobbing. Fundera över hur mobbing uppstår, vad vi kan göra för att få stopp på den o s v. Alla har en relation till mobbing: som mobbad, som mobbare eller som en av dem som ser vad som sker, men väljer att titta bort. Mobbing är allas problem och allas ansvar. 

Fotoutställningen består av 15 bilder. Den sista heter Uppståndelsen. Det är en viktig bild som handlar om hoppet att det kan och ska bli bättre.

Elisabeth Ohlson Wallin är en svensk fotograf, konstnär och teaterregissör. Elisabeth Ohlson Wallin är mest känd genom den uppmärksammade utställningen Ecce Homo. Hon arbetar som frilans med specialitet porträtt.

Kultur | Fotoutställningen Via Dolorosa visas i Lindesbergs kyrka
Örebroguiden

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login