Fotografen Johan Bävman berättar om internationellt uppmärksammade Swedish Dads

Av den 15 februari, 2018

Söndagen den 18 februari kl. 13 kommer Johan Bävman till Teaterladan i Wadköping. Här berättar Johan hur allt började och hur hans dokumentära och nära porträtt av långtidslediga pappor skapat stor uppståndelse världen över.

Swedish Dads – ”En möjlighet att påverka” av Johan Bävman
Fotograf Johan Bävmans bilder på svenska pappor visas just nu i Wadköpingsrummet och Malmöfotografens projekt av föräldralediga pappor i Sverige har fått stor uppmärksamhet, såväl i Sverige som internationellt.

Med sina 45 porträtt vill Johan Bävman skildra det allmängiltiga och kärleksfulla i föräldraskapet. Samtidigt ställer han sig frågan varför så få pappor väljer att ta ut ett halvårs eller längre ledighet med sina barn, när nu Sverige har ett av världens mest generösa och jämlika föräldraförsäkringssystem som gör det möjligt för båda föräldrarna att vara hemma och skapa en nära relation med sina barn.

Dels har människor runt om i världen förvånats över att vi har ett system där båda föräldrarna faktiskt har en reell möjlighet att vara hemma med sina barn. Dels har många uppskattat de nära porträtten av papporna i deras vardag, och att få läsa om pappornas tankar kring föräldraledighet, faderskap och vilka positiva effekter ledigheten har inneburit för både relationen till barnen och sin partner, säger Johan Bävman.

Idén till projektet föddes då Johan Bävman själv var pappaledig i nio månader. Fotografens dokumentära och nära porträtt av långtidslediga pappor har skapat stor uppståndelse och publicerats i medier över hela världen.

Genom igenkänning, att få läsa och se andra pappor som delar med sig av sina tankar och funderingar kring föräldraskapet, kanske fler börjar fundera över sin papparoll och roll som partner. Det är en viktig bit i vägen mot ett mer jämlikt samhälle, säger Johan Bävman.

  • Utställningen i Wadköping pågår t.o.m. söndagen den 18 mars 2018 kl. 11–16.
  • Plats: Wadköpingsrummet på Skepparegården i Wadköping, Örebro.

Om fotografen
Johan Bävman, född 1982, frilansfotograf med basen i Malmö, Sverige.

Johan Bävman kombinerar sina egna fotoprojekt med frilansuppdrag från kunder världen över.

Fotoprojektet Swedish Dads har haft ett enormt genomslag och publicerats/delats över hela världen och utkommit i bokform på eget förlag med engelsk text.

Mellan 2008 och 2011 var Johan Bävman anställd fotograf på dagstidningen Sydsvenskan.

Han tog examen från Nordens Fotoskolan 2007 (Biskops Arnö, Stockholm).

Han var tidigare medlem i agenturen Moment Agency [2007–2015].

Johan Bävman har mottagit många priser för sina bilder, så som World Press Photo, POY, Sony Award, NPPA, UNICEF Photo Award, TT´s Stora fotopris och Årets bild i Sverige.

Kultur & Musik | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login