Första naturvinet från Chile gör intåg på Systembolaget

Av den 8 september, 2018

Ursprung, tradition och kunskap är grunden till vår spännande lansering på Systembolaget den första september, Cacique Maravilla Pipeño Pais är det första naturvinet från Chile på Systembolaget och det är även det enda vinet gjort på 100% pais, en av de inhemska vindruvorna i Chile.

Cacique Maravilla är en av de äldsta vinproducenterna i Chile, Familjen Gutierrez (sjunde generationen) som idag driver verksamheten sköter vingården som man har gjort i alla tider, för hand, utan miljöpåverkande tillsatser och med hjälp av hästar. En unik producent som gör unika viner!

Naturviner har under de senaste åren gått från att vara en liten, nischad trend till att bli ett etablerat och respekterat sätt att framställa vin. På många vis är detta en tillbakagång till hur vin ursprungligen gjordes innan forskning och utveckling förde in nya tekniker i odlingen och framställningen av vin. Traditionell vintillverkning som denna kräver dock ett stort kunnande och en förståelse och helhetssyn för alla led i produktionen; från skötsel av vingård och vinrankor, hur och när man skördar hur druvorna hanteras i vineriet till framställningen av det färdiga vinet. I centrum för framställning av naturviner är att man låter druvans naturliga egenskaper och uttryck träda fram liksom jordmånen och den kringliggande naturens påverkan på det slutliga vinet.

Druvan pais är en inhemsk druva som efter cabernet sauvignon är den mest planterade druvan i Chile. Historiskt planterades denna druva och användes för storskalig framställning av enklare och billigare viner, men allt fler producenter har idag insett möjligheten att förvalta denna traditionella druva och genom en mer noggrann odling och produktion skapa eleganta och högkvalitativa viner på pais.

Cacique Maravilla har dock alltid producerat sitt vin Pipeño Pais på 100% pais. Deras nio hektar vingård med paisdruvor tillhör de äldsta odlingarna i Chile och genom bibehållandet av gamla vinstockar och det faktum att de gör ett litet skördeuttag så får de fram en stor koncentration druvor med hög kvalitet. Druvorna skördas för hand under april och maj och läggs i stora öppna jäskar och krossas lätt. Beroende på dagstemperaturen så startar sedan efter tre till fyra dagar en spontan jäsning genom naturliga jästsvampar som finns i vingården och i vineriet. Jäsningen tar mellan 8-12 dagar och vinet separeras sedan från skalen och förs över till tankar där vinet får ligga och vila och bevara sin karaktäristik innan det slutligen buteljeras.

Produktfakta

  • Cacique Maravilla Pipeño Pais
  • Beskrivning: Ett nyanserat och kryddigt vin med fruktiga inslag av körsbär och skogshallon. Toner av vitpeppar, torkade örter och kryddnejlika träder också fram i smaken. Vinet är medelfylligt med en lång eftersmak med balanserade tanniner.
  • Alkoholhalt: 11,5 % vol
  • Artikelnummer: 2418
  • Antal butiker: 78
  • Pris: 99 kr, 750 ml
  • Lanseringsdatum: 2018-09-01

Cacique Maravilla är ett vineri med långa anor. Vingårdens ursprung går tillbaka till 1776, efter den spanska invasionen, då fredsfördrag etablerades och såväl spanjorer som ursprungsbefolkningen Araucanos kunde bosätta sig i Bio Bioregionen. Vingården har ägts av Gutierrezfamiljen i sju generationer och all kunskap kring denna och den naturliga vinframställningen har gått i arv från generation till generation. Det traditionella hantverket som baseras på flera hundra år gamla vinstockar, ingen bevattning och ingen konstgödsling eller bekämpningsmedel bygger på en kärlek till landet, en tilltro till de naturliga processerna och för naturens bästa.Cacique Maravillas vingård är registerat som nummer 33 i Bio Bioregionen och räknas i och med detta som en av de ursprungliga vinerierna i Chile.

Manuel Moraga Gutierrez äger idag egendomen på ca 80 hektar, varav ca 15 hektar är planterade med vinrankor, Samtliga viner görs på druvor från deras egna vingårdar och skalresterna från vinproduktionen används också för produktion av deras egna grappa.

Mat & Dryck | Cacique Maravilla Pipeño Pais
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login