Folke Schimanski skriver om mat och dess krigiska historia

Av den 9 januari, 2019

Bristen på mat har genom historien orsakat så väl revolutioner som störtat monarkier. Det sägs att Sverige aldrig varit så nära en revolution som under första världskriget och att påtryckarna var upprörda husmödrar.

Under de båda världskrigen spelade livsmedelsförsörjningen en avgörande roll. Miljontals européer hungrade på grund av krigets inverkan på världshandeln. Utsvältning användes också som direkt vapen, under första världskriget svalt hundratusentals tyskar och österrikare ihjäl som en följd av Storbritanniens blockad. Leningrads belägring under andra världskriget är ytterligare ett ruskigt exempel som gått till historien.

Men det finns ljusare aspekter. Det har diskuterats att en del människor faktiskt fick en bättre hälsa genom att tvingas äta mindre kött-, fett- och socker och istället mer grönsaker och frukt. Under krigen fick man lov att hitta på alternativ: ta tillvara på närmiljön, skapa nyodlingar och lära sig att återvinna.

Mat – En krigisk historia visar att vi har mycket att lära av historien om mat och krig, inte minst om vi vill bygga ett hållbart samhälle. Många goda idéer har nämligen fötts under krigsberedskapen, i boken finns också exempel på uppfinningsrika krigs recept från olika länder.

Folke Schimanski är journalist och historiker. Han medarbetar i Populär historia och har tidigare utgivit en rad böcker, senast De bortglömda.

Kultur | Mat – En krigisk historia
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login