Finns det tårta i himlen till minne av Cem Seger

Av den 21 februari, 2017

Finns det tårat i himlen? – Vandringsturnén 2017

När Cem Seger firade sin femårsdag frågade han sina föräldrar om man fick tårta i himlen när man fyllde år. Det blev hans sista födelsedag innan han förlorade kampen mot sin sjukdom. Min svärfar och Cems farfar är goda vänner och jag har fått ta del av historien om en liten kille med ett stort hjärta. En kille som tappert kämpade mot en övermäktig motståndare. Jag blev själv pappa till en son 2015 och det gör den här historien mer påtaglig på så många vis. Jag vill göra något för dem som drabbats.

 Cancern finns där, i så många familjer. Jag minns min morbror Per, mina farbröder Lennart och Rune, mina vänner Petter och Kristian. De dog i vuxen ålder men ändå alldeles för tidigt.

Cem fick inte ens bli sex år gammal.

”Min hjälte är Cem. Han förlorade den övermäktiga kampen mot cancern men han nådde ut till människors hjärta, långt utanför sin närmaste familj. 2017 vandrar jag för Barncancerfonden och till minne av Cem Seger.”
– Stiko om valet att göra en insamling till Barncancerfonden

Min son, Cem Seger, var 4 år när han drabbades av cancer. Diagnosen var detsamma som en dödsdom för Cem. Det finns i dag ingen framgångsrik behandling för diffus pons gliom. Under tio månader kämpade Cem. Tappert lät han sig utsättas för sjukhusets alla plågor och alla tänkbara mediciner. Han klagade aldrig och var modig för att visa sig duktig inför sina föräldrar. Men hjärntumören handikappade obarmhärtigt Cem som till slut dog i mars 2016.
  Cem var en vänlig och omtänksam själ med stort sinne för humor. Han utmärkte sig med sin positiva inställning till nästan allt, tacksam för det livet kunde erbjuda. Under sitt korta liv kom Cem aldrig i kontakt med Stiko Pers musik men han var förtjust i all musik som svängde och var bara tvungen att dansa när han hörde en bra låt. Och det var många det. Jag är säker på att Cem, om han hade träffat Stiko Per, hade uppskattat hans goda hjärta. Cem var ständigt beredd att hjälpa andra människor och delade alltid med sig av det han hade.
Johan Seger

Om vandringsturnén
Stiko Per Larsson har redan samlat in över en miljon kronor till välgörenhet under sina tidigare turnéer till fots. Nu tar han nästa steg. Med start den 16 maj i Stockholm så ska han vandra till Leksand, via Mälardalen, Örebro och Bergslagen och göra 27 konserter på 26 dagar. Han kommer att vandra ungefär tre mil om dagen, spela för mat och husrum varje kväll och med publikens hjälp samla in pengar till Barncancerfonden. Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan 1-14 år i Sverige. Det är en skoningslös sjukdom och när den drabbar barn är det om möjligt ännu mera brutalt.

Biografi
Stiko Per Larsson är en artist från Dalarna. Han har sedan debutalbumet Flyktsagor, 2008, sakta, tålmodigt och envis byggt upp sin publik. Musiken är en kraftfull, akustisk historia med texter som ambitiöst försöker fånga det vackra och enkla, det fula och det svåra. Att uppleva en konsert med Stiko är som att resa genom Sverige, utsmyckad med historier och en unik röst. Hans historieberättande lyfter konserterna och ger de vackra sångerna ännu mer karaktär och liv. Att artister arbetar hårt brukar det ofta skrivas om i överdådiga presstexter. Men i det här fallet kanske det är berättigat. Stiko snittar över 100 livegigs om året, knappt hälften av dem kan räknas in under våren och sommaren på Vandringsturnén. Det har hunnit bli fem fullängdare och ett otal singlar. Stiko har tagit sig in på förstaplatsen på iTunes i Sverige vid tre tillfällen. Stiko har synts i sammanhang som SVT:s Gokväll, Bingolotto, TV4 Nyhetsmorgon och TV 4 Vardagspuls.

Vandringsturnén kommer till Örebro torsdag 25 och fredag 26 maj 2017.

Kultur & Musik | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login