Finalisterna klara till Bussförar-SM 2018

Av den 30 juni, 2018

Onsdagen den 21 mars klockan 00.01 gick starten för Bussförar-SM, tävlingen där Sveriges bästa Bussförare 2018 ska utses, Bussförar-SM arrangeras för att uppmärksamma bussförarna och visa hur viktig deras kompetens är.

Varje år genomförs mer än 1 miljard resor inom kollektivtrafiken. En av de viktigaste yrkesgrupperna inom området är bussföraren som har en nyckelroll för att resan ska bli behaglig och säker. Förarna är företagets ansikte utåt och det är viktigt att som förare vara serviceinriktad, representativ och att ha ett bra kundbemötande.

Som bussförare ska man kunna köra fordonet mjukt och säkert, ekonomiskt och riskmedvetet och man ska kunna manövrera fordonet i trånga trafikmiljöer. Som bussförare är det även viktigt att vara kvalitets- och miljömedveten och att kunna hantera konfliktsituationer.

Bussförar-SM 2018 genomförs i två delar. Kvalificeringen sker genom ett internetbaserat prov som från den 21 mars fanns på www.bussforar-sm.se. Den 25 juni hade 448 tävlande genomfört kvalificeringen, och de 16 bästa kallas nu till finalen måndagen den 3 september för att delta i omfattande praktiska prov med bland annat halkbana, sparsam körning och katastrofövning. Finaltävlingen genomförs på Gillingebanan strax norr Stockholm och parallellt med finaltävlingen arrangeras en bransch- och informationsdag med Arbetsförmedlingen.


De 16 finalisterna är (utan inbördes ordning):

(Namn, Bolag, Ort)

Namn Företag Ort
Abdihafid Mohamud Mohamed Transdev Eskilstuna
Akram Saleh Transdev Eskilstuna
Anders Norell Bergendahl Keolis Stockholm
Anders Eriksson Lindbergs Buss Karlskoga
Bahman Ali Keolis Angered
Jacob Kone Transdev Norrköping
Josefin Kihlberg Nobina Njurunda
Lars-Gunnar Dahlblom Keolis Stockholm
Marcus Edlund Nobina Örebro
Mattias Torpman VS & Perssons Bussar Gävle
Misdilli Kiran Keolis Norsborg
Monika Hansson Keolis Hisingen
Olov Fräs Siljan Buss Mora
P-O Ängegärd Aneby Buss Aneby
Rebin Hussein Keolis Göteborg
Stefan Strand Lindbergs Buss Filipstad

– Bussbranschen har i många år haft en utmaning i att rekrytera nya förare. På senare tid har behovet ökat ganska dramatiskt och en ljusning är inte i sikte. I slutet av sommaren presenterar vi en omfattande nationell undersökning uppdelat per län om det behov som finns för att ytterligare tydliggöra hur stort behovet av bussförare är. Bussförar-SM är ett av många bra sätt vi kan öka medvetenheten om yrket så att fler söker sig till branschen, säger Maria Sjölin, Branschutvecklare, Transportföretagen.

Nöje | Bussförar-SM 2018
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login