Film | Tre Vänner och SF filmatiserar Utvandrarna

Av den 22 maj, 2015

Tre Vänner och SF filmatiserar UTVANDRARNA och offentliggör ytterligare tre storfilmer.

Tre Vänner Produktion och Svensk Filmindustri filmatiserar Vilhelm Mobergs episka verk ”Utvandrarna” om Kristina och Karl-Oskar, som emigrerar från Småland till Amerika i mitten av 1800-talet. Det tillkännagavs vid en presskonferens i Cannes idag.

För regin svarar Daniél Espinosa, som tidigare gjort filmer som nu aktuella Child 44 (2015), Safe House (2012) och Snabba Cash (2010) för att nämna några.

Daniél Espinosa säger i en kommentar:
”Att få lov att gå i Jan Troells fotspår fyller en med en enorm ödmjukhet till uppgiften och jag hade inte antagit den om det inte vore för den alarmerande aktualitet boken har idag när Medelhavet fylls av dessa bräckliga båtar och livsöden på samma sätt som Atlanten fylldes av båtar och livsöden under 1850-talet. Då som nu så tar någon ett beslut om att försöka ge sina barn ett bättre liv. Någon tar ett beslut att inte acceptera den lott man har dragit. Någon accepterar inte hungersnöden, den religiösa fundamentalismen och den auktoritära regim som omger dom utan samlar sina nära och kära för en resa som kan kosta dom allt. Kristina i ’Utvandrarna’ lyser med en alldeles egen styrka. En kvinna och mor som för att rädda sina barn, riskerar allt.”

För manus till UTVANDRARNA står Petter Skavlan, som även stod bakom Oscarnominerade ”Kon-Tiki” (2012).

Petter Skavlan säger:
”’Utvandrarna’ är en av de historier som kan berättas och återberättas, eftersom den säger något djupgående om människans natur – om vår strävan att skapa ett bättre liv för oss själva och dem vi älskar. I denna dag och ålder, när emigranter trängs på bräckliga fartyg och reser över hav mot en mycket osäker framtid, är det värt att komma ihåg att Vilhelm Mobergs älskade karaktärer gjorde detsamma för 170 år sedan.”

UTVANDRARNA produceras av Fredrik Wikström Nicastro för Tre Vänner Produktion och Svensk Filmindustri i samproduktion med Film Väst.

Fredrik Wikström Nicastro säger:
“Det innebär ett enormt ansvar att filmatisera ett av Sveriges mest folkkära och odödliga verk. Det är därför betryggande att återigen arbeta tillsammans med Daniél Espinosa, som efter vårt senaste samarbete med ’Snabba Cash’, blivit en av världens mest eftertraktade regissörer. ’Utvandrarna’ är ett projekt som jag drömt om att förverkliga i många år och jag är otroligt glad att vi nu påbörjar resan.”

Inspelningsstart är planerad till 2017 i Västra Götalandsregionen. Planerad svensk premiär 2018.

*****

Vid sidan av UTVANDRARNA presenterade Tre Vänner Produktion och Svensk Filmindustri ytterligare tre filmprojekt i Cannes: BRITT-MARIE VAR HÄR, PELLE SVANSLÖS och NELLY RAPP.

BRITT-MARIE VAR HÄR
BRITT-MARIE VAR HÄR är en varm dramakomedi om Britt-Marie, baserad på succéboken av Fredrik Backman från 2014. “Britt-Marie var här” har på kort tid sålt över 120.000 inbundna ex i Sverige och ligger på topplistorna runtom i Skandinavien. Tre Vänner är redan i produktion med Fredrik Backmans framgångsrika debutroman “En man som heter Ove” i regi av Hannes Holm och med Rolf Lassgård i huvudrollen.

Annica Bellander från Tre Vänner producerar:
“Det är med glädje vi ser fram emot att än en gång få ta Fredrik Backmans litterära verk och gestalta till film. Fredrik har hittat ett eget, unikt sätt att berätta historier, där vi bjuds in i ett universum med karaktärer vi alla kan känna igen oss i eller har runtomkring oss. Med ’Britt-Marie var här’ får vi precis som i ’En man som heter Ove’ stifta bekantskap med en själ som balanserar mot det vi initialt tror att personen står för, men egentligen är betydligt varmare och kärleksfullare när vi börjar skrapa på ytan.”

PELLE SVANSLÖS
Tre Vänner Produktion och Svensk Filmindustri producerar en 3D-animerad långfilm om den älskade karaktären Pelle Svanslös och hans vänner. Senast Pelle Svanslös sågs animerad på bioduken var 1985 och föregångaren håller fortfarande rekordet som Sveriges näst mest sedda animerade film på bio. Filmen utvecklas tillsammans med Sagogränd och för grunddesignen står Jan Gissberg.

Bakom filmatiseringen står producenten till “Bamse och Tjuvstaden”, nominerad till Biopublikens pris 2015, Jon Nohrstedt:
“Efter att ha producerat den animerade filmen ’Bamse och Tjuvstaden’ och nu även ’Bamse och Häxans dotter’ ska det bli fantastiskt kul att få kasta mig in i en film om Sveriges mest kända och svanslösa katt, Pelle Svanslös. Jag ser verkligen fram emot att få ge Gösta Knutssons alla karaktärer ett nytt äventyr i en ny animerade långfilm om Pelle Svanslös.”

NELLY RAPP
Tre Vänner Produktion och Svensk Filmindustri utvecklar långfilmen NELLY RAPP om Monsteragenten Nelly Rapp och Monsterakademin, baserad på den omåttligt populära deckarserien för barn av Martin Widmark.

Jon Nohrstedt från Tre Vänner Produktion producerar:
“Martin Widmark har genom sina böcker om Nelly Rapp skapat en fantastisk huvudperson och en värld som jag direkt fastnande för. Att få göra en film om en monsteragent som löser monstermysterium med Lugn, Lärdom och List ser jag som en fantastisk rolig och spännande utmaning.”

Film & Spel
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login