Film | Star Trek fyller 50 år den 8 september

Av den 25 augusti, 2016

Star Trek är den mest populära och inflytelserika science fiction serien genom tiderna, den 8 september är det 50 år sedan Star Treks allra första avsnitt sändes på TV-kanalen NBC i USA. Detta jubileum firas med ny spelfilm ”Star Trek Beyond”, ny TV-serie, jubileumsbox samt utställningar och filmvisningar runt om i världen. 

Star Trek baseras på Gene Roddenberrys optimistiska framtidsvision där mänskligheten övervunnit rasism, fattigdom och krig på jorden. De centrala rollfigurerna som Kirk,  Spock, Scotty och Bones tillhör en stjärnflotta som utforskar galaxen, finner nya världar och möter nya civilisationer… ”where no man has gone before”.

Serien har under åren skapat rubriker och väckt uppmärksamhet för seriens mod och nytänkande inte minst på det tekniska området. Manusförfattarna till Star Trek skapade utopiska och innovativa fantasiprodukter som i dagens samhälle är vardagliga föremål såsom PC, mobiltelefon, padda, skjutdörrar mm.

Den allra första kyssen mellan en svart och vit i amerikansk TV skedde i Star Trek. Tanken vara att filma scenen både med och utan kyss. Skådespelarna William Shatner och Nichelle Nichols förstörde med flit inspelningarna av scenen utan kyss så att inspelningsteamet i slutändan skulle vara tvungna att använda tagningarna med kyssen.

Star Trek kom till på 60-talet av en ung Gene Roddenberry som i sitt pojkrum i Texas ägnade dagarna åt att drömma om ett äventyr som utspelade sig i yttre rymden. Lite visste han då att Star Trek skulle bli ett av världens mest välkända varumärken och franchises. Men vägen dit var långt ifrån spikrak. 

Star Trek sänds i 191 länder och hyllas idag av miljontals anhängare, så kallade Trekkers eller Trekkies. Det finns ett eget konstruerat Star Trek språk, Klingon, som cirka 20-30 personer i världen behärskar till fullo.   

Start Trek har under åren genererat sex TV-serier och tretton långfilmer, varav den senaste filmen Star Trek Beyond hade premiär den 22 juli. I början på 2017 kommer en ny TV-serie som döpts till Star Trek Discovery. Det är den första nya TV-serien på 12 år.

Film & Spel
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login