Film | Persbrandt i topp när svenska folket får välja

Av den 20 juli, 2015

Det konsumeras mer inhemsk film än någonsin i Sverige och folkkära svenska skådespelare finns det gott om. När SF Anytime ställde frågan om vilken skådis som svenskarna anser vara allra bäst genom tiderna hamnar Mikael Persbrandt i topp strax före Max von Sydow, Peter Stormare och Allan Edwall.

För fjärde året i rad har video on demand-tjänsten SF Anytime låtit genomföra undersökningen Svenskarnas Filmvanor där 1 012 svenskar har svarat på frågor om film och filmvanor.

I årets undersökning ställde SF Anytime frågan om vilken svensk skådespelare som svenskarna tycker är bäst genom tiderna. Resultatet visar att Mikael Persbrandt, som gjort sig känd som den hårdnackade polisen Gunvald Larsson i Beck-filmerna, är favoriten med 17 procent av folkets röster. Allra populärast är Mikael hos kvinnorna där hela 20 procent uppgett just honom som tidernas bästa. Motsvarande siffra bland männen är 14 procent.

På en andra plats, med 16 procent av rösterna kommer den något mer rutinerade Max von Sydow strax före Peter Stormare och Allan Edwall med 14 respektive 13 procent. Den populäraste kvinnliga skådespelaren i Sverige är Noomi Rapace som kommer på en delad sjätteplats med 9 procent av rösterna. Legendariska namn som Ingrid Bergman och Greta Garbo hamnar båda på den nedre halvan på topp tio-listan med 8 respektive 7 procent av rösterna.

– Svensk film är alltid populärt hos SF Anytime, därför eftersträvar vi att ha ett brett urval av svenska filmer. Att Mikael Persbrandt är svenskarnas favorit kan vi även se på de filmer som hyrs. Titlar som Mig äger ingen, Hypnotisören och Hamilton är bara tre exempel på filmer med honom i huvudrollen som alla är storsäljare hos våra kunder, säger Hannes Rubaszkin, campaign manager på SF Anytime.

Sveriges bästa skådespelare – topp 5
1. Mikael Persbrandt 17 %
2. Max von Sydow 16 %
3. Peter Stormare 14 %
4. Allan Edwall 13 %
5. Mikael Nyqvist 10 %

Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd under mars 2015 av undersökningsföretaget YouGov på uppdrag av SF Anytime. Antalet svarande är 1012 personer och resultatet är riksrepresentativt och statistiskt säkerställt.

Film
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login