Film | Filip & Fredrik regidebuterar med ”Tårtgeneralen”

Av den 13 maj, 2016

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson debuterar som regissörer med komedin ”Tårtgeneralen” och de svarar även för filmens manus.

”Tårtgeneralen” är baserad på en sann historia samt Filips och Fredriks bok med samma namn.

Den folkkära duon lockade storpublik till biograferna 2015 med dokumentären ”Filip & Fredrik presenterar ”Trevligt Folk””, där de stod för idé och manus. Filip och Fredrik har haft en given plats i tv-tablån i över tio år och vunnit hela nio Kristallen-priser för sina program och insatser som programledare. De har dessutom gjort succé med liveföreställningen ””Jakten på den försvunna staden”” och haft stora framgångar med sin podcast.

Huvudrollen i ”Tårtgeneralen” spelas av Robert Gustafsson, som vann en Guldbagge för Bästa manliga huvudroll 2004 för sin rollprestation i ””Fyra nyanser av brunt””. Robert har blivit hyllad över hela världen för sin rolltolkning som Allan Karlsson i ””Hundraåringen” som klev ut genom fönstret och försvann”. Senast var Robert aktuell i Helena Bergströms publik- och kritikerframgång ””En underbar jävla jul””.

”Vi har alltid intresserat oss för excentriker i samhällets periferi. De trummar på i det tysta och plötsligt händer någonting. Eller så händer inget alls. ’Tårtgeneralen’ är en varm, kanske bedårande hyllning till människor som gör saker””, säger Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.

Om filmen
”I november 1984 utser tv-programmet Rekord-Magazinet Köping till Sveriges tråkigaste stad. Medan bygden lamslås och ett helt land skrattar bestämmer sig Hasse Pettersson (Robert Gustafsson) – nyinflyttad, skuldsatt, möjligen alkoholiserad – för att motbevisa ”Stockholmsjävlarna” genom att bygga världens längsta smörgåstårta. Det blir upptakten till en serie befängda händelser. Men den här dråpliga berättelsen som är hämtad ur verkligheten, handlar också om allt det som sjuder under ytan i vilken liten svensk stad som helst. Framförallt handlar det om en man, hans smörgåstårta och om ett annat slags livsverk.”

”Tårtgeneralen” produceras av Renée Axö och Martin Söder för Nexiko i samproduktion med SF Studios, SVT, Film Väst och Hobohm Brothers och med stöd av Svenska Filminstitutet.

Distribution: SF Studios
Filmen har planerad premiär 2017.

Film & Spel
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login