Fenomenet Ingvar Kamprad – en bok om hans liv av Anders Ström

Av den 22 oktober, 2018

Fan, vad avundsjuk jag är på er, grabbar, sa Ingvar Kamprad till Ikeas nya vd, Jesper Brodin, och ordföranden Lars-Johan Jarnheimer, efter sitt sista styrelsemöte i augusti 2018. Han var då 91 år och ville in i det sista vara en del av Ikealivet. Företaget som han skapat och byggt under nära 75 år av sitt liv och som gjort honom till Sveriges främste entreprenör genom tiderna och en superentreprenör av internationellt snitt.

Citatet finns i Anders Ströms bok Fenomenet Ingvar Kamprad – en bok om hans liv (Ekerlids Förlag). Han har intervjuat medarbetare, vänner och politiker som öppenhjärtigt delar med sig av sina personliga berättelser om Ingvar som vän och kollega. Ikeas koncernchef Jesper Brodin, ordförande Lars-Johan Jarnheimer, Per Heggenes, VD för Ikea Foundation och vännerna Göran Grosskopf och Sven-Erik Bucht är några av dem som har bidragit till boken.

Även om Ingvar Kamprad ofta var omtänksam och snäll kunde han också visa ilska, stränghet och dåligt tålamod med människor som inte tänkte som han.

Vad sysslar ni med egentligen? Jag har pratat med hundratals kunder under de senaste dagarna och inte en enda av dem har nämnt det som ni tycker är så viktigt, kunde han säga enligt Lars-Johan Jarnheimer. Han var också en stor risktagare och gick ofta på sin känsla. Att gå in i Ryssland var till exempel en riskabel satsning.

Verksamheten är lönsam i dag, men jag vet ingen annan som skulle vågat ta så stora risker som Ingvar gjorde i Ryssland, säger Göran Grosskopf, tidigare styrelseordförande.

Utgivningsdag 17 oktober 2018

Kultur & Musik | Fenomenet Ingvar Kamprad
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login