Fem tips – så lyckas du med ditt auktionsköp

Av den 21 maj, 2019
Sundare konsumtion - våga köpa på auktion!

Handla på auktion och få en både spännande och hållbar köpupplevelse. Med budgivning online har det blivit ännu enklare att ta del av ett både anrikt och rafflande sätt att shoppa. Spelreglerna är enklare än vad många tror – dessutom bidrar du till att klockor, smycken och accessoarer får ett andra liv.

Kaplans ger dig fem tips

1. Bekanta dig med det nya sättet att shoppa
Besök en auktion utan att nödvändigtvis ha för avsikt att köpa något eller följ direktsändningar online. När det hettar till kring ett särskilt föremål är det nästan lika spännande att vara åskådare som att ta del av budgivningen. Skapa sedan ett kundnummer för att kunna delta på auktionerna.

2. Gå på visning
Föremål som säljs på auktion visas från och med dagen innan auktion fram till auktionsstart, så ta chansen att prova föremålen och försäkra dig om objektets skick.

3. Bestäm din budget
Bestäm redan innan vad du max vill lägga, oavsett om du väljer att sitta hemma framför datorn eller vara på plats i auktionssalen. Och glöm inte att räkna med avgifter och provisioner som tillkommer när du handlar på auktion.

4. Utropspris, lägsta pris och inropspris
Utropspriset ger en fingervisning om vad slutsumman kan komma att landa på och är baserat på tidigare försäljningar. Lägsta pris är det lägsta pris säljaren är villig att sälja för. Det slutgiltiga inropspriset kan bli både högre och lägre än utropspriset, beroende på hur intresset för objektet ser ut.

5. Budgivning
Väljer du att bjuda på plats i auktionssalen behöver du hämta ut en spade innan auktionen. Spaden räcker du upp när du är beredd att höja priset. Om flera höjer sina spadar samtidigt höjer auktionsförrättaren priset successivt tills en vinnare av budgivningen utsetts. Samma sak gäller budgivning online, men då loggar du istället in och trycker på knappen för varje budhöjning. Buden följer en budstege med fasta belopp för varje höjning, dessa kan se olika ut på olika auktionshus. Kom ihåg – på auktion är varje bud bindande!

Läs hela artikeln på kaplans.se

Nöje | Fem tips – så lyckas du med ditt auktionsköp
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login