Exklusiv lansering från Josef Jamek på Systembolaget

Av den 10 oktober, 2018

Vi presenterar stolt ytterligare ett exklusivt vin från Weingut Josef Jamek en av Österrikes absolut bästa vingårdar.

Smaragd är den högsta kvalitetsklassen i området Wachau, druvorna skördas i mitten av oktober och får därför en härlig druvkoncentration. Alkoholhalten på ett Smaragdvin måste vara minst 12,5%. Vinerna går utmärkt att lagra.

Wachau ligger längs floden Donau cirka 6 mil nordväst från Wien. Området är sedan år 2000 med på UNESCO-listan över världsarv. Druvorna till detta vin kommer från sluttningarna vid berget Kollmitz i hjärtat av Wachau.

Ried Kollmitz – Grüner Veltliner Smaragd® 2017
Artikel nr: 99024-01
Land: Österrike
Volym: 750 ml, flaska
Alkoholhalt: 13,5%
Konsumentpris: 199 kr
Färg: Ljus gulgrön
Doft/Smak: Frisk smak med toner av gröna äpplen, örter, stenfrukter, mineraltoner och en integrerad syra.
Druvsorter: Grüner Veltliner
Användning: Serveras vid cirka 8-10 °C som aperitif eller till kryddstarkare rätter av fisk eller ljust kött. Vinet lämpar sig väl för lagring.
Produktionsområde: Druvorna till detta vin kommer från sluttningarna vid berget Kollmitz i hjärtat av Wachau. Jordmånen består av Lössjord – avlagring av kvarts och silt.
Vinifikation: Druvorna är handplockade. Långsam jäsning sker i ståltank under tempererade förhållanden.

Tillgängligt antal flaskor: 1 800 st Säljstart 16 November 2018.

Weingut Jamek – Wachau-Niederösterreich – Österrike

Weingut Josef Jamek ägs av Hans och Jutta Altmann, Josef Jameks dotter. Josef var den förste vinmakare i Österrike som på 1960-talet fokuserade på produktion av torra endruvsviner. Josefs idé var att producera rena endruvsviner som är druvtypiska. Företagets vingårdar omfattar idag 25 hektar och är främst planterade med Riesling och Grüner Veltliner. Vingårdarna ligger på sluttningarna mot Donau, och är terrasserade. Detta gör att alla druvor skördas för hand. Vinmakare är Herwig Jamek och Volker Mader.

Mat & Dryck | Josef Jamek
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login