Lars Petersson Birds’n Boxes

Av den 5 mars, 2017
Laddar Karta...

Datum/Tid
Date(s) - 05/03/2017
11:00 - 18:00

Plats
Konsthantverkarna i Örebro

Kategorier


När handen arbetar är tanken fri. De oväntade lösningarna på frågor man gått och funderat på brukar få sin lösning när händerna är sysselsatta. Min händer är sysselsatta med trä.

Trä är som de flesta material – man behöver bekanta sig med det för att kunna bearbeta och forma dem. Materialet kräver att jag lyhörd. Vissa former går inte. Materialet säger ifrån. När jag klyver virket för hand, vet jag att klyvsnittet följer fiberriktningen och då är materialet tillåtande. Jag kan inte tillverka något utan att lämna utrymme för materialets rörelser.  Med handverktyg följer jag träets fiberriktning. Trä rör sig rytmiskt som flera andra naturliga fenomen som ebb och flod, som temperaturen mellan dag och natt, som luftfuktigheten mellan vinter och sommar. Det måste jag som träslöjdare förhålla mig till.

Den slöjd jag gör kan brukas eller beskådas. Sakerna håller länge och användning gör dem vackrare. Det blir brukaren som på så sätt gör sakerna färdiga, ger dem sitt slutliga uttryck.

Jag har slöjdat i trä i mer än 25 år, mer eller mindre yrkesmässigt.

Förutom mitt eget slöjdande, leder jag kurser, undervisar, håller föredrag, skriver texter om slöjd och intresserar mig för bevarandefrågor som rör slöjd-, och hantverkskunskaper.
 

You must be logged in to post a comment Login