Dvärgflodhäst född på Parken Zoo Eskilstuna

Av den 27 juli, 2018

En ny liten dvärgflodhästunge är född på Parken Zoo. Kalven som fått namnet Ophelia föddes sista juni, har i några veckor varit i lugn och ro tillsammans med sin mamma men börjar nu bli redo att få besök vid sin anläggning.

Djurparkspersonalen satt på helspänn när det var dags för dvärgflodhästen Krakunia att föda sin lilla kalv. Förstadiet inför födseln tog flera timmar men det tog bara några sekunder för den lilla att komma ut när det väl var dags. Elva dagar efter födseln genomförde veterinär Anita Burkevica en hälsokontroll och konstaterade att kalven var en hona och har av djurvårdarna fått namnet Ophelia. Hon diar bra och vägde vid hälsokontrollen 10 kg. Hon börjar redan få lika många charmiga valkar som storasyster Olivia som blev världsberömd när hon kom till världen 2014. Bilden på Olivia med sina valkar blev publicerad i mängder av internationell press men även syskonet Oliver som föddes 2011 fick stor publicitet.

– Både ungen och mamman mår bra, säger Parkens Zoo´s djurparkschef och veterinär Anita Burkevica, – Jag har tittat till familjen varje dag sen födseln och jagser att Krakunia är en erfaren mamma som är van att ta hand om sina ungar, fortsätter Anita.

Dvärgflodhästar är landlevande djur men tillbringar också mycket tid i vatten. De är dräktiga i cirka 6,5 månader och diar sedan i 6-8 månader. Kalven stannar kvar hos sin mamma i flera år och i det vilda kan de stanna kvar ända upp till 8 års ålder.

Parken Zoo är den enda djurparken i Sverige som har dvärgflodhästar i sin djurkollektion och har tidigare fått två ungar, Oliver som föddes 2011 och Olivia som föddes 2014. Båda har flyttat till andra djurparker i Europa.

– Vi är mycket glada att kunna bidra till det internationella bevarandeavelsprogram som sköts gemensamt av EAZA* och WAZA**, avslutar Anita Burkevica.

I det vilda lever dvärgflodhästen i västra Afrika och är klassad som en starkt hotat art enligt IUCNs röd lista.

Parken zoo är medlemmar i:
EAZA* – European Association of Zoos and Aquaria 
WAZA**- World Association of Zoos and Aquariums 
SFD – Svenska djurparksföreningen

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login