Duo från Sydafrika- nyheter i fasta sortimentet I december

Av den 1 december, 2020
Arkivbild

Duo från Sydafrika- nyheter i fasta sortimentet I december -DeMorgenzon Dmz Chardonnay och Lievland Syrah Mourvedre Cinsault Grenache.

De Morgenzon i Stellenbosch drivs sedan 2003 av Wendy och Hylton Appelbaum. Namnet på företaget betyder morgonsol då gården är först att möta dagens ljus där den ligger belägen på hög höjd i Stellenboschkloof- dalen.

Med en fantastisk utsikt och med havet i bakgrunden har de 91 ha vingårdsmark med trädgårdskänsla där rikligt med vilda blommor växer meIIan rankorna. Här skapas kvalitetsviner där terroir, biologisk mångfald, hållbart jordbruk, noggrann vinmakning och daglig klassisk musik ska ge avtryck i varje flaska. Sedan juni 2020 är Adam Mason, senast på Mulderbosch Vineyards, ansvarig vinmakare på DeMorgenzon. Han tog sin examen i oenologi 1997 och har arbetat för flera stora producenter med viner som har rönt stora framgångar och hyilats internationeIIt.

DeMorgenzon Dmz Chardonnay har en rik doft med toner av vanilj, mandel och tropisk frukt Vinet är smak rikt och fruktigt med inslag av vit persika, som ligger på 100-300 meter över havet i Steilenbosch där svala vindar från det närliggande havet ger ett gynnsamt klimat Varje vingårdslott fermenteras för sig och 25% av druvklasarna behålls hela medan resterande krossas försiktigt Musten får ligga påjästfäilning i både ståltank och franska ekfat och vinet i ekfaten genomgår en spontan malolaktisk jäsning. Efter sju månader görs den slutliga blenden och en lätt filtrering sker innan vinet buteljeras. 

DeMorgenzon Dmz Chardonnay 2019
Pris 129 kr
Nr 274201 750 ml
Alk. halt 14% Totalsyra 6,2 g/1 Restsocker 3,1 g/1

…………….

Lievland betyder direktöversatt kärlekens land och är vackert beläget vid foten av berget Simonsberg i norra delen av Stellenbosch.

Vingården grundades 1715 och såldes 1934 till baronen och baronessan Von Stiernhielm från Lettland. Efter baronens bortgång tog baronessan, Hendrika, över gården och döpte om den till Lievland efter födelseplatsen för hennes man och barn. Hon var den enda kvinnan som drev en stor vinodling i Cape och Lievland sägs vara den första sydafrikanska vingården med en kvinnlig vinmakare.

Jose Condé och Tyrrel Myburgh, båda partners i MAN Family Wines, köpte vingården 2017. Den lilla gasellen som är avbildad på etiketten mötte dem vid deras första besök på gården och fick tillsammans med kärlekens gud Cupid bli en del av varumärket. Idag samarbetar de med ett antal andra odlare i området, och förfogar över 6 000 hektar vinodlingar.

Lievland Syrah Mourvèdre Cinsault Grenache Cellar Reserve med ursprung Paarl är en druvblend på Syrah 80%, Mourvèdre 10%, Grenache 7% och Cinsault 3%. Ett fruktigt vin med fatkaraktär, inslag av skogshallon, björnbär, choklad, örter, peppar och vanilj. Druvorna skördas för hand i små korgar under de svalare morgontimmarna. Varje druvsort vinifieras för sig i ståltankar, där en del av Syrahdruvorna får jäsa med hela klasar. Efter fermentering lagras vinet i 14 månader på franska ekfat där 15% är ny ek.

Lievland Syrah Mourvèdre Cinsault Grenache 2019
Pris 129 kr
Nr 657501 750 ml
Alk. halt 14.5%    Totalsyra 5,4 g/l    Restsocker 3,1 g/l

Dryck | Duo från Sydafrika- nyheter i fasta sortimentet I december
Örebroguiden

Källa Wine Affair

 

You must be logged in to post a comment Login