Dubé med vänner Irländsk kväll – speciell gäst Karen Tweed

Av den 1 april, 2018

Sébastien Dubé är en unik musiker, när han till vardags jobbar som kontrabasist i Svenska Kammarorkestern bygger han grunden i orkesterns sound och driv. Som folk- och jazzmusiker bryter han ständigt nya gränser.

2011 samlade Sebastien Dubé för första gången sina vänner för att musicera tillsamman med. Sedan dess har han gjort åtkilliga samarbeten med olika musiker från olika bakgrunder och genrer, både med olika orkestrar och i mindre konstellationer. Denna gång kommer han att musicera tillsammans med Karen Tweed, ackordeon, Svante Kvarnström, fiol och Tore Abrahamsson, gitarr

Karen Tweed född och uppvuxen i England, började spela irländsk musik på dragspel vid elva års ålder. Hon blev professionell i slutet av 1980-talet och har dykt upp på över ett trettiotal album sedan dess – med bland andra Kathryn Tickell Band, the Poozies och det engelsksvenska bandet SWÅP. Karens samarbeten med bland andra Ian Carr, Andy Cutting, Roger Wilson och Timo Alakotila har fascinerat en stor publik. Karen undervisar regelbundet, komponerar, arrangerar och kastar sig fritt mellan olika genrer och musikaliska projekt. Men en stor del av sitt musikaliska hjärta har hon fortfarande i det traditionella sessionspelet på puben.

Svante Kvarnström som efter att ha tagit fiollektioner i ett par år fick upp öronen för den irländska folkmusiken. Fokus hamnade tidigt på den förtrollande musiken från grevskapet Clare på Irlands västkust. Nu, drygt tjugo år senare, fortsätter han att utforska traditionen, bland annat tillsammans med de kreativa gitarristerna Tore Abrahamsson och Ian Carr. På senare år har repertoaren fått tillökning från andra keltiska traditioner, inte minst med musik från Quebec i Kanada. Svante komponerar även egen musik och undervisar emellanåt i irländskt fiolspel.

Tore Abrahamson har sedan barnsben blivit matad med polskor, schottisar och brudmarscher. Släkten bakåt i tiden består av idel folkmusiker. Under uppväxten var det all möjlig musik som utforskades på diverse olika instrument såsom gitarr, fiol, piano och nyckelharpa. Intresset för irländsk folkmusik uppstod sedermera och då framför allt på gitarr. Tillsammans med Svante Kvarnström har Tore genom åren undersökt olika sätt att uttrycka denna musik, både på traditionellt vis och genom nya egna kompositioner.

Fredag 6 april bjuder Dubé med vänner på en Irländsk kväll på Örebro Konserthus i foajen, speciell gäst är Karen Tweed – det blir Jam efter konserten så ta med dig ditt instrument.

» Mer info här «

Kultur & Musik | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login