Dubé and Friends – Torbjörn Näsbom & Bengan Jansson gästar Örebro konserthus

Av den 2 februari, 2017

Tisdag kväll samlar Sébastien Dubé några av sina närmaste vänner för en kväll utan gränser, det blir en konsert där stilar blandas och musik byggs utav glädje.

Sébastien Dubé arbetar som solobasist i Svenska Kammarorkestern, men även i sammanhang med en rad olika artister. Han återfinns i världs- och folkmusikgrupper som Ale Möller Band, trion Stinnerbom Stinnerbom & Dubé, duon Näsbom & Dubé med fler. Han spelar också med jazzartister som Jonas Knutsson, Rigmor Gustavsson med fler. Han skriver och arrangerar musik för projekt där olika musikstilar möter varandra, och representerar även musik utan fasta genregränser.

Med sig på scen har han ikväll Torbjörn Näsbom på nyckelharpa och Bengan Jansson på dragspel, som båda är bärare av den svenska folkmusikskatten.

Torbjörn Näsbom lärde sig tidigt av sin far att spela fiol. Han hade förmånen att redan som barn träffa och spela ihop med storspelmän som Viksta Lasse och Eric Sahlström. Senare, efter utbildning till violinist bl.a. vid Sveriges Radios musikskola på Edsbergs slott och vid Kungliga Musikkonservatoriet i Bryssel har Torbjörn haft anställning i Umeå symfoniorkester vid Norrlandsoperan. Liksom vid sidan om hade han också börjat spela nyckelharpa. Den kom så småningom att ta överhand och bli hans huvudinstrument. Torbjörn spelar naturligtvis folkmusik men prövar även att blanda in nyckelharpan i konstmusik, då främst från barocken.

Bengan Jansson fick sitt första dragspel i åtta års ålder. När hans kompisar lyssnade på pop och rock och diverse öppna-landskapstrubadurer så spisade han Kjell Öhman och Oscar Peterson. Efter en kurs i Medborgarskolans regi och så småningom studier i harmonilära, följde en rad av musikaliska möten med musikanter, musiker, artister och författare som resulterat i akter som fortfarande känns aktuella och inspirerande. Det har blivit och är hans största drivkraft, att få musicera med andra. Förmodligen är det just detta faktum som gör att han ser till att använda dragspelet i så många och så brokiga konstellationer som bara är möjligt.

Tisdag 7 februari kommer Dubé and Friend – Torbjörn Näsbom & Bengan Jansson spela på Örebro konserthus!

>> Mer info här <<

Kultur & Musik | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login