Drygt 26 000 vinnare i Örebro län

Av den 19 februari, 2020
57 ideella organisationer med checkar de fått på tisdagen tack vare svenskars deltagande i Postkodlotteriet - mer än 1, 22 miljarder. Längst fram finns kvällens huvudtalare, de tidigare Fredspristagarna Nadia Murad (i svart klänning) och Dr Denis Mugawe.

I februari förra året vann Camilla och Claes Brehmer i Örebro en miljon kronor i Postkodlotteriet. På tisdagen fick 57 ideella organisationer dela på 1, 023 miljarder kronor – överskottet från lotteriet.

Sammanlagt vann 26 782 personer i Örebro län 95 671 vinster i Postkodlotteriet förra året. Den enskilt högsta vinsten, 613 700 kronor, delades ut i Frövi.

– Övertygelsen är att världen blir bättre med starka ideella organisationer. Postkodlotteriet är ett roligt sätt för närmare en miljon kunder att bidra till just det – och samtidigt ha chansen att vinna tillsammans med sina grannar, säger Postkodlotteriets vd Anders Årbrandt.

Charlotte Rydh, generalsekreterare i Giva Sverige, branschorganisationen för närmare 160 insamlingsorganisationer, är tacksam för lottköparnas stöd:

– Medlen från Postkodlotteriet har stor betydelse eftersom det är verksamhetsbidrag – dvs inte öronmärkt. Det visar på förtroende för de ideella organisationernas kapacitet och förmåga att stärka och utveckla det viktigaste eller göra nya satsningar. Mycket av pengarna från andra håll är projektfinansiering – styrt till speciella ändamål vilket inte är en grund för långsiktighet eller bidrar till att stärka civilsamhällets potential.

Postkodlotteriet startade i Sverige för 15 år sedan, 2005, och har sedan dess fördelat mer än

elva miljarder kronor till ideella organisationer. Lotteriet finns i ytterligare fyra länder – Nederländerna, Storbritannien, Tyskland och Norge. Tillsammans är lotterierna världens näst största givarorganisation till ideella organisationer, endast slagna av Bill & Melinda Gates stiftelse.

Sedan den allra första starten av Postkodlotteriet i Nederländerna 1989 har mer än 100 miljarder kronor fördelats till hundratals ideella organisationer som gjort skillnad i Sverige och resten av världen.

I Örebro län driver Narva Boxningsklubb ett projekt för personer med Parkinsons sjukdom, i Nora satsar Naturskyddsföreningen på att lära elever i låg- och mellanstadiet om biologisk mångfald och fungerande ekosystem i naturen, Stadsmissionen stöttar utsatt och Röda Korset har sjukhusvärdar, för att ta några exempel på organisationer som stöttas via prenumerationer på Postkodlotter.

Invånarna i Örebro län genererade sammanlagt 30 372 989 kronor till dem och andra organisationer förra året. De orter i Örebro som bidragit mest till ideella organisationer under 2019 framgår av tabellen.

Makarna Brehmer hade länge drömt att ta med sin barnen på en USA-resa och hoppades kunna förverkliga det med vinsten.

Summa till ideella organisationer från Örebro länDe fem postnummer som bidragit mest till ideella organisationer Summa till ideella organisationer
30 372 989 kr702 28329 338 kr
703 75296 643 kr
703 60275 210 kr
715 94266 451 kr
713 30

Nöje | Drygt 26 000 vinnare i Örebro län
Örebroguiden

Källa Svenska Postkodlotteriet

You must be logged in to post a comment Login