Dryck | William Fèvre hör till de mest kända vinhusen i Chablis

Av den 28 maj, 2015

Snart hittar du fler härliga nyheter bland Systembolagets chablisviner! Sedan i början av maj finns Chablis Premier Cru Montmains 2013 ute till försäljning på Systembolagshyllorna. Den 11 juni släpps ytterligare tre tillfälliga lanseringar från stjärnproducenten William Fèvre.

För chablisfantasten gäller det att vara snabb då det enbart kommer släppas 36 flaskor av Chablis Grand Cru Bougros ”Côte Bouguerots” Domaine 2013, 60 flaskor av Chablis Grand Cru Les Clos Domaine 2013 och 84 flaskor av Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre Domaine 2013.

William Fèvre hör till de mest kända vinhusen i Chablis och man är den i särklass största ägaren av Grand Cru mark i regionen (15 %). Sedan vinmakaren Didier Seguier tog över som vinmakare 1998 har han ändrat inriktning och därmed även karaktären i vinerna. Bland annat genom att drastiskt minska på ekfatslagringen för att snarare lyfta fram den unika terroiren som är så speciell för Chablis. Målet är att skapa viner som kan drickas såväl unga som efter några år i vinkällaren.

Hos Fèvre är vinframställningen helt hantverksmässig, all skörd sker manuellt och vid sorteringsborden kontrolleras samtliga druvor minutiöst. Stor vikt läggs vid detaljerna genom hela tillverkningsprocessen för att försäkra sig om att varje färdigt vin utvecklar den typiska Chabliskaraktären. Målet är att skapa viner som kan drickas såväl unga som efter några år i vinkällaren. Samtliga av Fèvres egna vingårdar är idag ekologiska och sedan 2011 har man även valt att påbörja arbetet med att ställa om till biodynamisk vinodling.

Mer information om respektive vin hittar du nedan.

Majlansering

Chablis Premier Cru Montmains 2013
Producent: William Fèvre
Ursprung: Frankrike, Chablis
Art: 95099
Pris: 299 kr
Stl: 750ml
Alk: 12,5 %
Antal: 1200 flaskor
Lansering: 8 maj
Druvor: Chardonnay 100 %

Beskrivning:
Ett välstrukturerat vin med en nyanserad, mycket frisk och fruktig smak med inslag av fat, gröna äpplen, örter, mineral, citron och smör. Servera till fisk- och skaldjursrätter eller som apéritif.

Framställning:
Druvorna till detta vin kommer från Premier Cru området Mountmains som täcker in 98 hektar och ligger på den västra sidan av Sereinfloden, varav 1,75 hektar vätter mot syd/sydost. Druvorna till detta vin kommer från långtidskontrakterade odlare. Fèvre styr arbetet i dessa vingårdar under året och bestämmer även när skörd skall ske. Jordmånen består av vit sten, märgel och kalksten (Kimmeridge). Den undre jorden är rik på mineral blandat med rester av fossiler och ostronskal från fornhistorisk tid som ger den typiska Chabliskaraktären. Endast gravitation används i framställningen, ingen mekanisk pumpning, för att bibehålla den höga kvaliteten på druvorna. 40-50 % av druvorna har lagrats i 4-6 månader på franska ekfat, minst 6 år gamla. Resterande del av tiden får vinet mogna i mindre rostfria ståltankar. Total lagringstid är 10-15 månader.

Junilanseringar

Chablis Grand Cru Bougros ”Côte Bouguerots” Domaine 2013
Producent: William Fèvre
Ursprung: Frankrike, Chablis
Art: 91902
Pris: 619 kr
Stl: 750ml
Alk: 13 %
Antal: 36 flaskor
Lansering: 11 juni
Druvor: Chardonnay 100 %

Beskrivning:
Mycket stor och komplex, frisk mineralbetonad smak med en tät och elegant struktur. Lång och elegant mineraldominerad eftersmak. Passar utmärkt att servera till lite kraftfullare rätter med fisk och skaldjur eller till grillat ljust kött med gräddiga såser.

Framställning:
Detta Grand Cru område utgörs av 12,62 hektar på den västra/sydvästra änden av Côte des Grand Crus och ligger belägen på en brant (mer än 30 %) sluttning. Fèvres del av området uppgår till 6,23 hektar, vilket är 49 % av den totala ytan. Av dessa ligger 2,11 hektar i ”Côte Bouguerots”, beläget vid fotändan av sluttningen med full exponering mot söder. Druvorna till detta vin kommer uteslutande från egna vingårdar. Jordmånen består av en blandning av lera och sten på relativt tunn jord. 60-70% av druvorna har lagrats i 4-6 månader på franska ekfat, minst 6 år gamla, medan resterande del har legat på mindre rostfria ståltankar i 12-15 månader.

Chablis Grand Cru Les Clos Domaine 2013
Producent: William Fèvre
Ursprung: Frankrike, Chablis
Art: 95306
Pris: 699 kr
Stl: 750ml
Alk: 13 %
Antal: 60 flaskor
Lansering: 11 juni
Druvor: Chardonnay 100 %

Beskrivning:
Mycket komplex doft av frukt, blommor, kryddor och mineral. Välstrukturerad smak med stram syra och fin smörighet. Inslag av lime, grillad citron, äpple, örter, toast och fat. Lång och komplex eftersmak. Servera vinet till kraftfullare rätter av fågel, fisk eller skaldjur. Gärna grillat eller tillsammans med lite gräddigare såser.

Framställning:
Odlad på en sydsluttning av mycket tät kalkrik lera, fossiler och kalksten på södra delen av Côte de Grand Crus. Endast druvor från egna vingårdar används till detta vin. Jordmånen är cirka 140-160 miljoner år gammal och rik på mineraler och fossiler. Pneumatiska pressar används för så skonsam pressning som möjligt. Alkoholjäsning och påföljande malolaktisk jäsning sker naturligt. Man undviker användandet av pumpar i vineriet och uttnyttjar istället gravitationen för att inte påverka kvaliteten på vinet. Därefter får vinet mogna i 12-15 månader tillsammans med sin jästfällning på ekfat, varav 60-70% får lagra i 4-6 månader på franska ekfat.

Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre Domaine 2013
Producent: William Fèvre
Ursprung: Frankrike, Chablis
Art: 92021
Pris: 370 kr
Stl: 750ml
Alk: 13 %
Antal: 84 flaskor
Lansering: 11 juni
Druvor: Chardonnay 100 %

Beskrivning:
Komplex doft med blommiga och fruktiga aromer samt intensiva mineraltoner. Vinet är välstrukturerat som ungt och kommer att utveckla ännu mer elegans och mogen frukt vid lagring. Ett utmärkt sällskap till fisk, skaldjur och ljust kött, gärna grillat eller tillsammans med en gräddig sås.

Framställning:
Druvorna till detta vin kommer från Premier Cru området Montée de Tonnerre som utgörs av 43 hektar på den östra sidan av Sereinfloden. Druvorna till detta vin kommer uteslutande från egna vingårdar. Jordmånen liknar den i Grand Cru områdena och består av vit sten, märgel och kalksten (Kimmeridge). Många anser att just Premier Cru läget Montée de Tonnerre är den Premier Cru som är närmast Grand Cru i kvalitet. Fèvres del uppgår till 1,58 hektar och ligger i ett syd/sydostligt läge. Den undre jorden är rik på mineral blandat med rester av fossiler och ostronskal från fornhistorisk tid som ger den typiska Chabliskaraktären. Endast gravitation används i framställningen, ingen mekanisk pumpning, för att bibehålla den höga kvaliteten på druvorna. 40-50 % av druvorna har lagrats i 4-6 månader på franska ekfat, minst 6 år gamla. Resterande del av tiden får vinet mogna i mindre rostfria ståltankar. Total lagringstid är 10-15 månader.

Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login