Dryck | Vad vore en bar utan en klassisk vermouth

Av den 18 april, 2015

Vermouth, vinet som smaksätts med olika kryddor och örter, är förmodligen en av barvärldens mest populära drycker.

Namnet kommer från tyska wermut, det vill säga malört. Under kategorin Vermouth hittar vi aromatiserade viner och uppspritade viner som är smaksatta med olika kryddor, örter och/eller blommor.

Kryddade viner fanns redan på romartiden, men vermouth föddes i Turin någon gång på 1700-talet och användes fram till slutet av 1800-talet främst som medicin. De stora vinproducenterna i Piemonte, landskapet runt Turin, började ganska snart att tillverka vermouth och alla hade de ett hemligt, unikt recept.

Någon gång i början av 1900-talet startade bartrenden. Cocktails, Vermouth Bianco och Vermouth Rosso började användas i drinkar på allvar. Däribland de riktigt klassiska drinkarna Dry Martini och Manhattan.

Perlinos klassiska vermouth bygger på ett familjerecept med 100-årig historia och exakt vilka kryddor och örter som ingår vet vi inte. Perlinos vinodlartradition har sina rötter i området Asti, Piemonte, där vinodling inte bara är en tradition utan också en kultur och konstform som gått i arv i generationer. Idag ägs bolaget av familjen Facello som under lång tid varit producent av viner från olika områden i Italien. De tillverkar både stilla vin, mousserande vin och aperitifer.

På Systembolagets hyllor finns idag den söta Perlino Bianco, den lite torrare Perlino Extra Dry och Perlino Rosso (Beställningssortimentet). Alla är goda drinkingredienser men Bianco är kanske mest populär att avnjutas som en ren aperitif, serverad väl kyld med mycket is och citron i ett tumblerglas.

Den 1 mars 2015 släpptes Perlino Bianco på 750 ml flaska i ny design!
Ny flaskform, volym och design men det klassiska innehållet – det är detsamma som tidigare!

Perlino på Systembolaget:
8178 Perlino Bianco 79 kr (750 ml)
8704 Perlino Extra Dry 45 kr (375 ml)
8704 Perlino Extra Dry 89 kr (1 liter) Beställningssortiment
85869 Perlino Rosso 89 kr (1 liter) Beställningssortiment

Klassiska drinkrecept med Perlino Vermouth
Dry Martini
är en drink som består av gin och vermouth, numera en av de mest populära välkomstdrinkarna. En Dry Martini innehåller endast en liten, knappt märkbar mängd vermouth. Detta gör drinken till en ytterst ”torr” drink då den består nästan bara av gin.

Många undrar om den ska röras eller skakas, då det myntade uttrycket ”shaken, not stired” som kommer från James Bond då han vill ha sin Vodka Martini skakad. De flesta anser att en Dry Martini endast får röras, då den får ”blåmärken” om den skakas.
5 cl gin
1 cl Perlino Extra Dry (torr vermouth)
citronzest eller cocktailoliv

Fyll ett cocktailglas med is och vatten för att kyla glaset medan du gör i ordning drinken. Fyll en shaker till hälften med is, häll därefter i vermouth. Rör om så att isen får ett överdrag av vermouth, häll därefter ut vermouthen (detta är vad som gör drinken till en ”torr” martini). Häll i gin och rör om så att ingredienserna blandas. Töm det förkylda cocktailglaset på is och sila drinken ner i glaset.

Vrid ett citronskal över så att en droppe olja från det gula skalet kommer i drinken. Att servera Dry Martini med oliver är ett italienskt påfund. I Italien anses det bringa otur att servera en cocktail med jämnt antal oliver, så håll dig till en. En Dry Martini serveras alltid med citronzest eller oliv, aldrig båda två. Skulle det hända att du blev serverad en Dry Martini med citronzest och oliv, eller flera oliver så bör du svara med Ernest Hemingways berömda citat:“If I wanted a fruit salad I would have ordered one”.

Manhattan är en riktig klassiker och för den som vill följa originalreceptet så är det kanadensisk whiskey av rye-typ, som gäller i drinken. Det sägs att Manhattan skapades på Manhattan Club i New York år 1874. Klubben låg i hörnet av Madison Avenue och 26:th Street och var ett populärt tillhåll för dåtidens demokrater. Jenny Jerome sägs ha arrangerat en stor fest här 1874 för att fira den nyvalde guvernören Samuel J. Tilden, och lagom till arrangemanget skapades drinken Manhattan.

4 cl Kanadensisk whiskey
2 cl Perlino Rosso
1 stänk Angostura bitter

Tillsätt ingredienserna och rör tillsammans med is i en shaker. Sila därefter över i ett cocktailglas på fot. Garnera slutligen med ett rött cocktailbär.

Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login