Dryck | Rökigt Dunder från BenRiach

Av den 8 september, 2015

Att slutlagra whisky på romfat är mycket ovanligt, och att slutlagra rökig whisky på romfat är i det närmaste helt unikt. Men är det någon som vågar sig på sådana experiment så är det cask finish-metodens främste trollkonstnär, whiskylegendaren Billy Walker.

Nu lanserar Nigab en romlagrad rökbomb med det passande namnet ”Dunder”.

BenRiach 18 Yo Dunder Peated Dark Rum Finish är det fullständiga namnet på denna svårfångade whiskyraritet. ”Dunder” är namnet som de gamla Atlantfararna gav de mäskrester som blev kvar i rompannorna efter destillationen.

Vissa romdestillerier, främst på Jamaica, tar fortfarande ”Dunder” ur pannorna och blandar den i den nya mäsken. Detta tillför syrliga smaker och ger extra kraft i jäsningen. Tekniken kan jämföras med surdegsjäsning, eller sour mash i whiskeyindustrin. Dunder tillför brända och karamelliserade toner, men också syrliga smakämnen och framförallt döda jästceller som är en kraftfull näringskälla till de nya jästceller som tillsätts mäsken.

När Billy Walker och andra pionjärer inom slutlagringskonsten började med att dra om whisky till andra fat var det främst vinfat man intresserade sig för, i synnerhet de nära släktingarna till sherry som port, madeira och andra starkvinstyper. Ekfat som tidigare innehållit spritsorter provades mycket sparsamt, cognac, calvados, och inte minst rom ansågs för kraftfulla. På senare år har detta reviderats och i synnerhet när det gäller rom har det visat sig att sådana fat adderar många eleganta och söta smaktoner till whiskyn. Romlagringar är dock fortsatt mycket ovanliga. Benriach Dunder är ett välkommet undantag.

Smakprofil
BenRiach Dunder är ett rökigt kraftpaket maskerad till chokladpralin. I doften finns eleganta inslag av apelsinskal, persika och demerara-socker som bryter igenom en ridå av rök. Smaken är trots sin påtagliga rökighet mycket subtil, där finns citrus, ingefära, exotiska frukter, apelsinchoklad och en klassisk lite sotig fatslandsrök som är typisk för Benriach.

BenRiach 18 yo Dunder Peated Dark Rum Finish
Nr 10150
Styrka: 46 %
Pris: 1349 kr
Antal: 60 flaskor
Lansering: Webbsläpp på systembolaget.se den 10 september kl 10:00

För vem
BenRiach 18 yo Dunder Peated Dark Rum Finish är en mycket ovanlig whisky med en unik smakbild. Det är dels en whisky med stor samlarpotential, dels en godiswhisky för den som gillar söta smaker i kombination med rök och kraftfull attityd. Det är även en intressant whisky för den som gillar Jamaica-rom. Endast 60 flaskor tillgängliga i Sverige.

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login