Dryck | PRIMA Svensk Aquavit och Brännvin påbörjar kulturresan

Av den 25 september, 2015

Inför julen 2015 lanseras PRIMA Edition Aquavit, en helt ny produkt som varje år kommer att byta skepnad. Den första utgåvan har skapats i samarbete med Fotografiska och fotografen Jacob Felländer.

Smaken på PRIMA Edition Aquavit har tagits fram med inspiration från historien som bor i väggarna på det mer än hundra år gamla tullhuset som Fotografiska huserar i.

– Frankrike har sin cognac, Italien har sin grappa, Martinique sin rom. De flesta länder har en unik dryckeskultur vars arv de vårdar och utvecklar. Aquavit är en del av den svenska kulturhistorien och när det kommer till innehåll såväl som design så är våra olika snaps- och aquavitsorter influerade av den rådande tidsåldern då de skapades. Med start i år vill vi ge oss ut på nutida upptäcktsfärder för att skapa nya spännande historier, traditioner och smaker med några av landets främsta kreatörer, säger Åsa Strömberg Eng, ansvarig för PRIMA.

De kulturområden som uppmärksammas kommer att variera från år till år och lagom till lanseringen står fotografiets konstform i centrum genom ett samarbete mellan kryddmästare Jonas Odland, Fotografiska och fotograf Jacob Felländer. Skapandeprocessen började med en gemensam upptäcktsfärd genom historien kring tullhuset på Stadsgårdskajen.

– Fotografiska ligger i en byggnad vid Stadsgårdskajen med anor från början av 1900-talet och lokalen användes ursprungligen som ett tullhus. Huset var därmed en viktig port för importvaror där kryddor var några av de mest centrala handelsvarorna. Där fann vi inspiration från de kryddor som historiskt importerades via huset. Några av den tidens populära kryddor; ingefära, korianderfrö och citrus, fick därför bli bärande i PRIMA Edition Aquavit, berättar kryddmästare Jonas Odland.

Genom sitt fotografiska hantverk fick Jacob Felländer i uppdrag att gestalta PRIMA Edition Aquavit. Resultatet som pryder årets flaska, bygger på Felländers välkända multiexponerings-teknik och är en drömsk tolkning med utgångspunkt från utsikten på Fotografiskas tak.

– Man kan säga att verket består av ”ett varv runt Stockholm”. Jag började fota från Fotografiskas tak och därefter förflyttade jag mig från hustak till hustak runt staden. Att återvända till min barndomsstad och försöka se den med nya ögon var en var en utmaning. När jag sen framkallade bilderna i mörkrummet växte en ny känsla av Stockholm fram som jag inte upplevt tidigare, berättar fotograf Jacob Felländer.

Den nya aquaviten är skapad av ekologiska, äkta råvaror av högsta kvalitet och har ett spetsigt smakregister som drar åt det kryddigt friska hållet. Med inslag av ingefära är årets upplaga en särskild smakmatch till julbordets gröna inslag, exempelvis alla kålrätter, men även till rätter från havet som lax och sill. Smakmässigt knyter den även an till den gröna veggivoretrenden där grönsakerna har huvudrollen och kött och fisk ses som tillbehör – en trend som Fotografiska är med och driver med sitt gröna julbord under ledning av kocken Paul Svensson.

PRIMA Edition Aquavit produceras i en begränsad upplaga och finns till försäljning från och med 1 december i Systembolagets beställningssortiment. En flaska om 500 ml kostar 399 kr och artikelnumret är 86569-02.

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login