Dryck | Nytt läckert dessertvin till kommande storhelger

Av den 26 november, 2015

Till kommande storhelgers dessertbord med ostar och andra sötsaker passar det utmärkt att servera ett lite sötare vin. Den 1 december lanseras dessertvinet Beerenauslese Exquisit på Systembolaget i 365 butiker. Vinet kommer från det Österrikiska familjeföretaget Nittnaus.

Beerenauslese Exquisit är ett smakrikt sött vin med balanserad syra och en strålande intensitet av tropiska frukter och persika. Ett riktigt fynd för sin prislapp på 89 kr. Druvorna kommer från utvalda vingårdar kring Gols vid Neusiedlersjön i Österrike. Läget ger gynnsamma förhållanden för tillverkning av ädelrötade viner.

Tillverkning
De noggrant utvalda druvorna som angripits av Botrytis Cinerea pressas försiktigt och den klarade musten jäser vid cirka 20°C. Jäsningen stoppas vid en restsötma på 137 gram per liter och en alkoholhalt på 10 % med hjälp av nedkylning och filtrering. Innan lansering lagras vinet på rostfria ståltankar. Syran ligger på 7g/L.

Mer om Nittnaus
Familjen Nittnaus har tillverkat vin vid den nordliga delen av Neusiedlersjön i över 300 år. 1986 tog nuvarande ägare Hans och Christina över ansvaret från sina föräldrar. Man äger drygt 30 hektar vinodlingar och producerar både röda och vita viner samt dessertviner. Egendomen drivs helt och hållet enligt de principer som gäller för ett hållbart jordbruk och samtliga druvor skördas för hand.

Beerenauslese Exquisit
Art: 2959
Pris: 89 kr
Vol: 375 ml
Alk: 10 %
Lansering: 1 december 2015

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login