Dryck | Nya Zeelands nationaldruva firas världen över

Av den 24 april, 2015

Idag äger den internationella Sauvignon Blanc-Dagen rum för sjätte året i rad. I år är det vinodlarna i Nya Zeeland som är värdar för firandet världen över.

Det var den lilla familjeägda vingården Matua som först av alla introducerade druvan i landet, som sedan kom att bli Nya Zeelands nationaldruva och bidragit till att placera landet på den internationella vinkartan.

Sauvignon Blanc-Dagen kommer att firas runt om i världen i form av temaluncher, vinprovningar och evenemang i bland annat Melbourne, Hong Kong, London, San Francisco, Toronto och New York. Men alla som vill kan fira genom att delta i twitterkonversationen under hashtagen #SauvBlanc eller helt enkelt avsluta veckan med att avnjuta ett glas Sauvignon Blanc.

Visste du att det var på Nya Zeeland som den friska och aromatiska druvsorten fick sin renässans? När vingården Matua Valley Wines planterade Sauvignon Blanc först av alla i landet år 1969 ansågs det som galet och helt emot allas rekommendationer.

– Bröderna Bill och Ross Spence, grundarna av Matua, tog fram det vin som gjorde Nya Zeeland berömt. När de producerade den första flaskan Nya Zeeland Sauvy redan 1974 förstod de att de hade framställt något riktigt speciellt, detta trots omgivningens kritiska blickar, säger Nikolai St George, Matuas chefsvinmakare.

På Nya Zeeland idag är många av de vinstockar med Sauvignon Blanc direkta ättlingar till de som Matua planterade på 1970-talet. Sauvignon Blanc står idag för 86% av allt vin som exporteras från Nya Zeeland och exporten uppskattas vara värd över 9 miljarder kronor per år.

– Världen har förälskat sig i Nya Zeelands Sauvignon Blanc eftersom vinerna är så distinkta och smakrika – det är både aromatiskt, uppfriskande och opretentiöst. Det är ett perfekt aperitifvin som passar till såväl fisk och skaldjur som till sallader, getost och vårens grönsaker, säger Filip Lundquist på Treasury Wine Estates, som äger Matua.

Matua Organic Sauvignon Blanc
Det ekologiska vinet Matua Organic Sauvignon Blanc är framtaget av samma Nya Zeeländska vinproducent. Den första årgången är från 2014 och doftar av tropiska frukter och torkade örter. I gommen utvecklas även inslag av passionsfrukt och citrus. Matua Organic Sauvignon Blanc passar perfekt som aperitif, eller till fisk- eller skaldjursrätter men gifter sig även bra med ost.

Pris: 100 Kronor
Beställningsnummer: 3031
Alkoholhalt: 12,5%

Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login