Dryck | Ny årgång av Österrikes stolthet grüner veltliner

Av den 26 mars, 2015

Varje år utser Munskänkarna ”Årets vinort”, som numera även kan vara både distrikt och region, inte bara en viss ort. År 2014 var det fullt fokus på USA, men i år byter Munskänkarna land och riktar blickarna mot Niederösterreich i Österrike.

Det tycker vi såklart är extra spännande då vi sedan länge har ett nära samarbete med Franz Leth och hans familj på Weingut Leth i Niederösterreich. Österrikes alla vindistrikt ligger vid foten av alperna i den östliga delen av landet, vilket ger ett optimalt klimat­- och jordmånsförhållande. Österrike befinner sig nämligen i en så kallad ”cool climate”-­zon med utpräglade årstider och tydliga skillnader mellan dag-­ och nattemperaturer.

Detta ger vinerna en mycket utpräglad doft och smak, dvs mycket fruktiga, aromatiska viner med hög syra. Österrike är i grunden ett vitvinsland och på två tredjedelar av de samlade vinarealerna odlas druvor för vitvinsproduktion. Paraddruvan är utan tvivel grüner veltliner, som med sin friska, kryddiga arom är en förnäm representant för österrikiskt vin.

Hur var vinåret 2014 i Österrike?
Det var ett tufft år för vinodlarna i Österrike, definitivt. Efter en mycket mild vinter och en torr fin början på våren följde en ganska regnig majmånad, vilket kom som en första varning. Det var gynnsamt väder under blomningsperioden, men efter en kort värmebölja återvände de våta förhållandena som varade mer eller mindre hela sommaren.

Under augusti var det extremt grådaskigt väder och solen saknades, men trots detta fanns det fortfarande tecken på att det skulle bli en bra årgång. Den slutliga bekräftelsen av ett svårt vinår kom i september då mer regn hällde ner. De svåra väderförhållandena under sommaren och hösten 2014 gav verkligen de österrikiska vinproducenterna mer jobb än vanligt och ett lägre skördeuttag än normalt.

Österrikes största vinregion, Niederösterreich, drabbades också av enstaka hagelstormar vilket försvårade vingårdsarbetet ytterligare. Men genom hårt arbete och noggrant urval av druvor har den ständigt pålitliga druvan grüner veltliner levererat viner med frisk fruktighet, fräsch struktur och hög syra. Även för riesling har en förlängning av skördens början belönat vingården med trevligt, mogna viner som bjuder på toner av exotisk frukt och en syra i vinet som är klart högre än tidigare år.

Nya friska årgångar från Weingut Leth finns i din Systembolagsbutik!
Leth Grüner Veltliner 2014 (artnr: 4200) 79 kr
Leth Duett 2014 (artnr: 4587) 79 kr

Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login