Dryck | Ny årgång av ekologiska succén Mas Mellot Rosé

Av den 13 november, 2015

Efter att ha sålt slut i somras av årgång 2014 kommer nu den nya årgången 2015 av ekologiska Mas Mellot Rosé. Druvorna skördas i det trendiga området Camargue, hemvisten för rosa flamingos, tjurar och vita vildhästar. Där växer vinrankorna direkt ur sanddynerna vilket har gett vinstilen sitt namn: ”le vin des sables”.

Mas Mellot Organic Rosé lanserades i somras och blev direkt en succé med sin flörtiga doft av mogna röda bär, citrusfrukt, mineraler och en liten kryddton. Smaken är torr, fruktig och frisk med inslag av jordgubbar, hallon, mandarin, mogen citron, gula persikor och ett uns av örter. Dock sålde vinet över all förväntan och så pass mycket att det tog slut i hyllorna. Men nu återfinns vinet med den nya, fräscha årgången 2015.

Mas Mellot passar utmärkt som apéritif gärna med oliver, till fisk-och skaldjurssoppor, grillad kyckling med ratatouille, smakrik fisk som fänkåls- och citronbakad havsabborre med rostad potatis, smakrika vegetariska rätter, lättare stekt fisk med grillad paprika och svarta oliver, klassisk Salade Nicoise, pizza på tomat-, mozzarella- och skinka, chèvre chaud med örtsallad eller charkuteritallrik med grillade grönsaker.

I flera generationer har man odlat vin på Mas Mellot. Sedan år 2008 är odlingen 100 procent ekologisk. Egendomen ligger mellan Aigues-Mortes och la Grande Motte i hjärtat av området ”Petite Camargue”i Languedoc. Camargue är hemvisten för de vita vildhästarna, den svarta tjuren och den rosa flamingon. Från området kommer även havssaltet ”fleur de sel de Camargue”.

De viner som görs här har fått namnet ”le vin des sables” som vinerna från sanddynerna kallas. Det är just sanddynerna som ger IGP Sable de Camargue sin unika jordmån bestående av sand blandad med fint krossade snäckskal. Det är en av de magraste jordarna som finns vilket gör den extremt dränerande.

Mas Mellot Organic Rosé 2015
Land: Frankrike, Languedoc, IGP Sable de Camargue
Producent: GAEC Bruel>
Druvor: Cinsault 25%, Grenache 25%, Carignan 20%, Cabernet Sauv 15%, & Merlot 15%
Alk : 12 %
Vol : 75cl
Art.nr: 2728
Pris: 79kr

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login