Dryck | Ny årgång av det spanska hyllningsvinet PSI

Av den 19 november, 2015

Arbetet för att bevara de gamla vinstockarna i spanska Ribera del Duero tog sin början när Peter Sisseck på 1990-talet besökte området och såg dess potential för ekologisk och biodynamisk odling.

Samtidigt som det blev tydligt att gamla vinstockar togs bort till förmån för unga som levererar enklare kvalitet och större volymer då efterfrågan på viner från Ribera del Duero ökat lavinartat.

– När Peter Sisseck kom till regionen 1990 bestod området av 9 000 ha vinstockar, varav 6 000 var gamla. Idag har arealen utökats till 22 000 ha vinstockar, men det finns endast 4 000 gamla vinstockar kvar. Ett bevis på att projektet verkligen behövs, säger Anette Wyrén, produktchef för Spanien på Arvid Nordquist.

PSI 2013 har en generös doft av mörka körsbär, moreller, björnbär, blåbär, viol, torkade blommor och kryddiga fattoner. Smakrik med tät mörk frukt, mineraler, frisk syra med markant struktur och lång eftersmak.

Peter Sisseck, även omtalad som kultproducenten från Danmark, står bakom fler ikonviner än PSI. Han är också producenten bakom Pingus och Flor de Pingus. När det gäller arbetet med vinerna är han involverad i hela processen och ser till att sätta sitt personliga signum på vinet, från konsultation ute i vingården till produktionens slutskede.

Druvorna vinifieras i stora betongtankar och vinet lagras sedan i arton månader på två till tre år gamla Pingus-fat av fransk ek. I just den här årgången har man tillsatt en liten mängd garnachadruvor från gamla vinstockar, de gör vinet mer tillgängligt och mjukar upp intrycket av den välstrukturerade druvan tinta del paìs (tempranillo) samt bidrar med komplexitet och fräschör.

PSI 2013 fick 91 poäng av Robert Parker i The Wine Advocate under oktober.

Vinet lanseras 20 november på Systembolaget i en begränsad upplaga på 600 flaskor.

PSI 2013
Producent: Peter Sisseck & Bodegas y Viñedos Alnard
Druva: 93 % Tinto del País (Tempranillo), 7 % Garnacha
Land: Spanien
Distrikt: Ribero del Duero
Smaktyp: Strama & nyanserade
Årgång: 2013
Alkoholhalt: 13,5%
Volym: 750 ml
Sortiment: Exklusiv lansering
Art.nr: 99163
Pris: 287 kr

Passar till smakrika och mustiga kötträtter på vilt och nötkött.

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login