Dryck | Ny årgång av Comtes de Champagne från Taittinger

Av den 4 november, 2015

Champagne Taittinger lanserar idag årgång 2006 av sin prestigecuvée Comtes de Champagne.

För familjen Taittinger är årgången 2006 en mycket betydelsefull årgång. Det var mer än bara ett mycket bra år i Champagne, det var även den första skörden efter att familjen köpte tillbaka bolaget efter några år av utländskt ägande. En familjestolthet, helt enkelt!

Året 2006 var generellt sett mycket varmt i Champagne, med några julistormar som gjorde korta avbrott i sommarhettan. Augusti var svalare och molnigare, men värme och torka kom tillbaka i september månad. Skörden påbörjades den 7:e september och efter avslutad skörd kunde man konstatera att årgången hållit mycket hög kvalitet, både sett till kvalitet och kvantitet. Comtes de Champagne 2006 har redan uppmärksammats för sin kvalitet, med 19/20 poäng tilldelade av den internationella vinkritikern Jancis Robinson.

Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2006.
”Comtes” Blanc de Blancs kännetecknas av en citrusfruktig stil med hasselnöttsinslag, intensiv mineralitet, knivskarp fräschör och en gräddig mousse av små, fina bubblor. 2006 är redan tillgänglig men har en syra och mineralitet som lovar en lång och positiv utveckling i källaren. Comtes BdB är Taittingers enda cuvée gjord endast på chardonnay. Som husets prestigecuvée är det endast druvor från Grand Cru-byar och endast första pressningen som når de anrika källarvalven inne i Reims historiska centrum. 5 % av vinet lagras i 4 månader i franska ekfat om 228 liter som förnyas vart tredje år, och champagnen lagras på jästfällningen i 8 år innan den ser dagens ljus.

Comtes de Champagne Brut Rosé 2006
”Comtes” rosé är skapad genom ”assemblage”, vilket innebär att en aning stilla rött vin adderas i cuvéen. Här handlar det om 12 % pinot noir från Bouzy som blandas med Grand Cru-druvor (70 % pinot noir och 30 % chardonnay). Även här är det endast första pressningen som används, men till skillnad från Blanc de Blancs så är rosén aldrig i kontakt med ek, innan den 8 år långa källarlagringen. Om möjligt ännu mer exklusiv än Comtes blanc de blancs visar rosén upp en slående smultronbetonad fruktighet och en doft som för tankarna till Bourgogne.

Champagne Taittinger ägs och drivs idag av familjen Taittinger. De har de senaste åren uppmärksammats för ha varit officiell champagne under Världscupen i fotboll i Brasilien och för att ha serverats under Nobelfestligheterna. Importör i Sverige är Fondberg.

Comtes de Champagne 2006 lanseras på beställningssortimentet den 2:a november 2015.

Comtes de Champagne Brut Blanc de Blancs 2006, 750 ml, 1350 sek, # 75978. Finns även på magnumbutelj, 1,5 liter, 2700 sek, #75978 (mycket begränsat antal) samt på Methusalem (6 liter) (mycket begränsat antal, via Privatimport)

Comtes de Champagne Brut Rosé 2006, 750ml, 1800 sek, # 77735. Finns även på magnumbutelj via privatimport (mycket begränsat antal)

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login