Dryck | Nu lanseras 16:e whiskyn i Part Nan Angelen-serien

Av den 24 april, 2015

Nu lanseras P.N.A. XVI 1995 från speciellt utvalda Speysidefat. Det blir nummer 16 i Folke Anderssons berömda Part Nan Angelen-serie. Whiskyn buteljeras i en total kvantitet om endast 1048 numrerade flaskor, varav 360 flaskor finns med i Systembolagets släpp den 8 maj. För alla P.N.A. entusiaster gäller det alltså att hänga på låset.

Karaktär:
P.N.A. XVI 1995 är av ”Natural colour and Non chill-filtered”-kvalitet. Efter 19 år på bourbonfat har whiskyn utvecklat en doft av fudge med en frisk och blommig honungston samt balanserad exotisk frukt. Lätt och söt smak med vanilj i anslaget. Kittlande syra och lätt pepprighet dröjer sig kvar. Whiskyn bjuder på en lång och varm upplevelse, vilken klingar ut i en balanserad ekfatskaraktär.

Tillverkning:
Whiskyn är baserad på tre unika fat som hittats i ett litet och undanskymt destilleri i den nordligaste delen av Speyside-distriktet. Destilleriet finns inte kvar i samma tappning längre utan byggdes om under 2014. Något som gör P.N.A. XVI 1995 än mer exklusiv.

Mer om P.N.A.-serien:
Allt har sin början på en inrökt pub i det Skotska höglandet där Folke Andersson satt under kväll på 90-talet och samtalade med Richard Paterson (whiskyprofil i Skottland). Folke hade en idé om att starta en helt ny serie högklassig single malt whisky till ett vettigt pris. ”Änglarnas andel” skulle den heta, tyckte Folke. Ett uttryck som syftar till de närmare två procent som försvinner varje år whiskyn lagras i sitt fat. Men hur skrev man det på Gaeliska? Richard började ringa runt till kunniga människor i sin vänkrets. Efter ett par timmar fick han napp: ”Part Nan Angelen” var det Gaeliska uttrycket. Folke gick vidare med idén till Vin & Sprit AB, fick ett ok och så var projektet igång.

Med Folke som chefsblender gav Vin & Sprit AB mellan 1998-2005 ut 11 utgåvor av ”Part Nan Angelen”-serien. Projektet lades sedan ner en period på grund av för små volymer men år 2010 erhöll istället Magni Spirits AB (där Folke är delägare) rätten till namnet och en fortsättning av den bejublade serien blev möjlig.

Produceras av: Part Nan Angelen
Årgång: 1995
Pris: 999 kr
Volym: 700 ml
Systembolagsnummer: 20279
Sortiment: Tillfälligt sortiment
Alkoholhalt: 46,2%
Tekniska uppgifter: Whisky
Ursprung: Skottland, Speyside

Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login