Dryck | Magisk Riesling från Berg Schlossberg

Av den 30 oktober, 2015

Kloster Eberbach Berg Schlossberg Riesling 2010. Ett fantastiskt exempel på en underbar högklassig Riesling från Berg Schlossberg uppvisar Kloster Eberbach med denna årgång 2010.

Vinet har fått en lagom mognad för att uppvisa fina toner av mild citrus, mineral och petrol. Utmärkt att dricka idag men håller i flera decennier ännu. Berg Schlossberg är en magisk vingård med enorm lutning på 70 grader ned mot floden.

Namnet härstammar från Ehrenfels slottsruin som ligger på sluttningen. Vingårdarna på ”Rüdesheimer Berg” ger ett fantastiskt mikroklimat som med ett skyddad klimat drar nytta av intensiv solstrålning. Jordmånen av skiffer och taunus kvartsit bidrar till komplexiteten i vinet genom att absorberar värme under dagen och skyddar vinrankan mot kyla på natten.

Kloster Eberbach har producerat kvalitetsviner sedan 1100-talet, då cisterciensermunkarna, utsända från moderklostret i Bourgogne, byggde upp klostret och samtidigt startade vintillverkning. Enligt sägnen anlades områdets första vingårdar redan under 700-talet av den franske kungen Karl den Store.

Denna storslagna historia kan vi njuta av idag genom deras utmärkta viner.

Kloster Eberbach ägs idag av den tyska staten. Vinerna som är av absolut toppklass är fortfarande väldigt rimligt prissatta.

Vinet släpps den 4 december och i en mycket begränsad upplaga på 240 flaskor.

Karaktär: Elegant, smakrik och komplex med fina toner av citrus, mineral och petrol. Den koncentrerade kroppen balanseras fint av en frisk syra. Vinet avslutas med en lång, sirlig komplex eftersmak i total harmoni.

Berg Schlossberg Riesling 2010
Pris: 349 kr
Artikelnr: 94355-01
Volym: 750 ml
Druvor: Riesling
Årgång: 2010
Alk: 13 %

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login