Dryck | Lyxiga toppchablier till kräftor och skaldjur

Av den 4 augusti, 2015

Lagom till årets kräft- och skaldjurssäsong lanserar den välrenommerade chablisproducenten William Fèvre tre nya viner på Systembolaget. Ett ungt Chablisvin utan alltför mycket fatkaraktär är en klassisk kombination tillsammans med skaldjur där den friska syran i vinet gifter sig perfekt med sältan i skaldjuren.

Den 21 augusti släpps 144 flaskor av Chablis Grand Cru Bougros Domaine 2013, 240 flaskor av Chablis Premier Cru Beauroy Domaine 2013 och 600 flaskor av Chablis Premier Cru Fourchaume 2013.

William Fèvre hör till de mest kända vinhusen i Chablis och man är den i särklass största ägaren av Grand Cru mark i regionen (15 %). Sedan vinmakaren Didier Seguier tog över som vinmakare 1998 har han ändrat inriktning och därmed även karaktären i vinerna. Bland annat genom att drastiskt minska på ekfatslagringen för att snarare lyfta fram den unika terroiren som är så speciell för Chablis. Målet är att skapa viner som kan drickas såväl unga som efter några år i vinkällaren.

Hos Fèvre är vinframställningen helt hantverksmässig, all skörd sker manuellt i små lådor om maximalt 13 kg och vid sorteringsborden kontrolleras samtliga druvor minutiöst. Stor vikt läggs vid detaljerna genom hela tillverkningsprocessen för att försäkra sig om att varje färdigt vin utvecklar den typiska Chabliskaraktären. Målet är att skapa viner som kan drickas såväl unga som efter några år i vinkällaren. Samtliga av Fèvres egna vingårdar är idag ekologiska och sedan 2011 har man även valt att påbörja arbetet med att ställa om till biodynamisk vinodling.

Mer info om respektive vin hittar du nedan.

Augustilanseringar
Chablis Grand Cru Bougros Domaine 2013
Producent: Domaine William Fèvre
Ursprung: Frankrike, Chablis
Art: 92258
Pris: 499kr
Stl: 750ml
Alk: 13 %
Antal: 144 flaskor
Lansering: 21 augusti
Druvor: Chardonnay 100 %

Beskrivning:
Stor, ung doft med intensiva mineraltoner. Vinet är välstrukturerat och bjuder på en fyllig smak med mineral och vita blommor. Syran är kittlande och vinet bjuder på en lång och komplex eftersmak. Ett utmärkt sällskap till fiskrätter, skaldjur och ljust kött.

Framställning:
Odlad på en sluttning av kalkrik lera på sydvästra delen av Côte de Grand Crus. Endast druvor från egna vingårdar har använts till detta vin. William Fèvre äger 6,23 ha av Bougros, det vill säga 49 % av totalen. Jordmånen är cirka 140-160 miljoner år gammal och rik på mineraler och fossiler. Pneumatiska pressar används för så skonsam pressning som möjligt. Alkoholjäsning och påföljande malolaktisk jäsning sker naturligt.

Man undviker användandet av pumpar i vineriet och uttnyttjar istället gravitationen för att inte påverka kvaliteten på vinet. Därefter får vinet mogna i 4-6 månader tillsammans med sin jästfällning på 6 år gamla ekfat. Resterande del av tiden får vinet mogna i mindre rostfria ståltankar. Total lagringstid är 12-15 månader.

Chablis Premier Cru Beauroy Domaine 2013
Producent: Domaine William Fèvre
Ursprung: Frankrike, Chablis
Art: 92236
Pris: 299 kr
Stl: 750ml
Alk: 12,5%
Antal: 240 flaskor
Lansering: 21 augusti
Druvor: Chardonnay 100 %

Beskrivning:
Ung, elegant doft med tydliga mineraltoner och viss blommighet. Balanserad och mycket frisk smak med tydlig mineralton som ligger kvar i den långa eftersmaken. Ett utmärkt sällskap till fiskrätter, skaldjur och ljust kött.

Framställning:
Druvorna till detta vin kommer från Premier Cru området Beauroy som utgörs av 37 hektar på den västra sidan av Sereinfloden. 16 hektar av dessa ligger i Les Troësmes lotten som var en av de allra första där det producerades Premier Cru vin. Druvorna till detta vin kommer från William Févres egna vingårdar i Les Troësmes där man äger 1,12 ha. Jordmånen består av vit sten, märgel och kalksten (Kimmeridge).

Den undre jorden är rik på mineral blandat med rester av fossiler och ostronskal från fornhistorisk tid som ger den typiska Chabliskaraktären. Endast gravitation används i framställningen, ingen mekanisk pumpning, för att bibehålla den höga kvaliteten på druvorna. 30-50 % av druvorna har lagrats i 4-6 månader med sin jästfällning på franska ekfat, minst 6 år gamla. Resterande del av tiden får vinet mogna i mindre rostfria ståltankar. Total lagringstid är 10-15 månader.

Chablis Premier Cru Fourchaume 2013
Producent: William Fèvre
Ursprung: Frankrike, Chablis
Art: 99329
Pris: 299 kr
Stl: 750ml
Alk: 12,5%
Antal: 600 flaskor
Lansering: 21 augusti
Druvor: Chardonnay 100 %

Beskrivning:
Ung, nyanserad och komplex, fruktig doft med blommiga aromer. Elegant och mycket frisk smak av citrus, mineral och örter. Avslutas med en lång eftersmak. Ett utmärkt sällskap till fiskrätter, skaldjur och ljust kött.

Framställning:
Druvorna till detta vin kommer från Premier Cru området Fourchaume som täcker in 115 hektar och ligger på den högra sidan av Sereinfloden. Druvorna till detta vin kommer från långtidskontrakterade odlare. Fèvre styr arbetet i dessa vingårdar under året och bestämmer även när skörd skall ske. Jordmånen består av vit sten, märgel och kalksten (Kimmeridge).

Den undre jorden är rik på mineral blandat med rester av fossiler och ostronskal från fornhistorisk tid som ger den typiska Chabliskaraktären. Endast gravitation används i framställningen, ingen mekanisk pumpning, för att bibehålla den höga kvaliteten på druvorna. 40-50 % av druvorna har lagrats med sin jästfällning i 4-6 månader på franska ekfat, minst 6 år gamla. Resterande del av tiden får vinet mogna i mindre rostfria ståltankar. Total lagringstid är 10-15 månader.

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login