Dryck | Gudomliga ambitioner i de exklusiva lanseringarna från Trapiche

Av den 27 november, 2015

Den 20 november lanserades två exklusiva single vinyard viner gjorda på Malbec från Argentinska Trapiche. Att namnet Ambrosia härstammar från grekiska mytologin där man kallades gudarnas mat och dryck för just Ambrosia visar på vilken ambitionsnivå man valt vingård och druvor utifrån.

Producenten Bodegas Trapiche har valt ut Finca Ambrosia och Finca Orellana från årgång 2011 till deras Terroir och Single Vineyards serie. Namnet Ambrosia kommer från grekiska mytologin, så kallades gudarnas mat och dryck och det passar väldigt bra även för en vingård som producerar högkvalitets Malbec. Carlos Charré har tagit hand om vingården sedan 2003 och han är mycket stolt över att bli utvald av Trapiches chefsvinmakare Daniel Pi.

Trapiche Malbec Terroir Finca Ambrosia 2011
Detta vin har en stor, ung, kryddig, generös, intensivt fruktig doft med tydlig fatkaraktär. Här finner du toner av mineral, timjan, lite eukalyptus följt av lakrits. Ambrosia har en mycket generös, intensiv smak med koncentrerad mörk bärfrukt och elegant ekfatston. Vinet har en komplex, ung bärig, mineralig och lätt rökig eftersmak. Detta vin kan drickas ungt men har bra potential för lagring för den som har tålamodet att vänta.

Grillat nöt eller vilt kött ackompanjerat av en smakrik gräddsås är en utmärkt matchning till detta vin. Passar även bra till smakrika hårdostar eller chokladtryffel.

Druvorna till Ambrosia skördas för hand. Skördeuttaget var nio ton per hektar. Medelåldern på stockarna är tio år, och raderna i vingården är satta i nord-sydlig riktning. Planteringstätheten är 2500 plantor per hektar. Vinstockarna är inte ympade utan egna. Jäsningen sker med naturlig jäst och skalen macereras i 25 dagar i små cementtankar innan vinet pressas och förs över till ekfaten. Spontan malolaktisk jäsning. Därefter lagras vinet 18 månader på nya franska ekfat

2011 Trapiche Malbec Single Vineyards Finca Ambrosia
Land: Argentina, Mendoza, Tupungato, Gualtallary
Producent: Trapiche
Druva: Malbec
Vol: 75cl
Alk: 14,5%
Art.nr 95014
Pris: 219kr
Antal flaskor 360

Trapiche Malbec Terroir Finca Orellana 2011
Ambrosia har en stor, kryddig, generös, nyanserad, intensivt sötfruktig doft med tydlig fatkaraktär. Doften har även ett koncentrerat av mörka körsbär och plommon samt en mycket elegant örtighet. Smaken är mycket generös och intensiv med koncentrerad mörka körsbär och elegant ekfatston. Vinet har en komplex, ung bärig, mineralig och lätt rökig eftersmak. Även detta vin går mycket bra att lagra eller att avnjutas direkt precis som det är.

Grillat nöt eller vilt kött ackompanjerat av en smakrik gräddsås. Passar även bra till smakrika hårdostar eller chokladtryffel.

Druvorna skördas för hand. Skördeuttaget var 2,6 ton per hektar. Medelåldern på stockarna är 62 år och är därmed ett av de äldsta i området. Raderna i vingården är satta i nord-sydlig riktning. Planteringstätheten är 5 000 plantor per hektar. Vinstockarna är inte ympade utan har egna rötter. Jäsningen sker med naturlig jäst och skalen macereras i 25 dagar i små cementtankar innan vinet pressas och förs över till ekfaten. Spontan malolaktisk jäsning. Därefter lagras vinet 18 månader på nya franska ekfat

2011 Trapiche Malbec Single Vineyards Finca Orellana
Land: Argentina, Mendoza, La Consulta, San Carlos Vineyard
Producent: Trapiche
Druva: Malbec
Vol: 75cl
Alk: 14,5%
Art.nr 95007
Pris: 219kr
Antal flaskor 360

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login