Dryck | Gör eget iste i sommar

Av den 6 juli, 2016

Det första isteet som gjordes var år 1904 i USA, då en plantageägare och tehandlare ville bjuda sina gäster på en kopp te. Detta var under en het sommardag och drycken blev därför inte så populär. Tehandlaren bad en glassutställare om is för att kyla ned sitt te med – och så skapades den mest populära tedryck i USA som nu har spritt sig över hela världen.

Vill du göra ditt egna iste? Läs guiden nedan och få tips på olika sorter.

Svart iste – En sommarklassiker
När vi talar om iste är det svarta isteet det vanligaste. Det var också svart te som användes då tehandlaren från St Louis i Missouri gav upphov till isteet. Så avnjut en riktig klassiker med härlig upplyftande citrus och mynta!

För att göra det svart isteet behöver du vatten, svart te, citronsaft och citronskivor, myntablad och socker. Du kokar upp hälften av vattnet och brygger teet som vanligt. Sedan häller du i socker och rör om tills det har löst sig i det heta vattnet. Blanda nu i en liter, den andra hälften av vattnet. Ställ i kylen och låt svalna. Sedan smaksätter du med saften från citron, citonskivor och myntabladen.

Ingredienser
2 liter vatten
5 msk svart te
1 dl rårörsocker
1 dl citron/limesaft
1/2 citron i skivor
Några myntablad

Grönt iste – Fräsch och föryngrar
Grönt te har länge beryktas om att verka bra för kroppen på alla sätt och vis. Det gröna teet ska exempelvis stimulera fettförbränningen och ha en föryngrande effekt på kroppen. För att göra grönt iste behöver du grönt te, houng, äppelmust, ett grönt äpple och isbitar.

Du börjar med att brygga det gröna teet som vanligt – kom ihåg att inte hälla i teet i vatten över 75-85 grader då teet annars blir beskt. Blanda i honungen och låt svalna. När teet är kallt så blandar du i gröna äppelskivor och isbitar. Om du vill öka förbränningen ännu mer kan du även lägga i några bitar av en ingefära.

Ingredienser
7 dl grönt te
3 msk honung
3 dl äppelmust
1 grönt äpple
20 isbitar

Rött iste – Det koffeinfria röda
Rött te, eller Rooibos, är egentligen inte ett te utan faktiskt en alldeles egen växtsort från Sydafrika. Rooibosbusken växer i torra klimat och innehåller inget koffein – tillskillnad från svart och grönt te. Så det röda rooibos teet är perfekt att dricka på kvällen för alla koffeinkänsliga. Dessutom sägs rooibos påstås förhindra uppkomst av allergier och lindra kolik, astma, hösnuva, eksem och sömnlöshet.

För att göra rött iste kokar du teet som vanligt. Låt det gärna dra i 10 minuter, då rooibos inte påverkas negativt i smak om teet drar något längre. Blanda sedan ned honung i teet medan det är varmt. Låt drycken svalna och blanda sedan i resterande ingredienser. Hoppas att det smakar!

Ingredienser
1 l bryggt rooibos-te som fått kallna
2 msk flytande honung
2 dl ananasjuice
Saften av 1 citron
Saften av 2 limefrukter
50 g frysta mangotärningar
50 g frysta jordgubbar
Isbitar

Vitt iste – Kejsarnas te
Det vita teet anses vara väldigt exklusivt och är det te som är renast av svart, grönt och vitt. Vid framställning av vitt te plockas bladen och torkas i jämförelse med svart och grönt de som går igenom framställningsprocesser. Om du vill göra eget vitt iste så ska du brygga teet som vanligt – se dock till så att inte temperaturen på vattnet överstiger 75-85 grader, de det annars kan smaka beskt. Låt teet svalna och blanda i resterande ingredienser.

Ingredienser
1 l bryggt vitt te som fått kallna
2 dl flädersaft
Saften av 1 citron
Några myntablad
Isbitar

Iste kan göras i alla smakvarianter och former. Det enda som behövs är te, is och något som ger sötma.

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login