Dryck | Glenfiddich återskapar klassiker från 1963

Av den 12 juli, 2015

Nu lanseras Glenfiddich Original, en exklusiv reproduktion av den klassiska utgåvan Glenfiddich Straight Malt från 1963.

Året 1963 var banbrytande då Sandy Grant Gordon och Charles Grant Gordon i och med lanseringen av Glenfiddich Straight Malt introducerade single malt för världen. Innan dess dominerade blended whisky marknaden och single malt var endast tillgänglig för ett fåtal whiskykonnässörer i Skottland.

Glenfiddichs master blender, Brian Kinsman, har nu skapat en version som är mycket nära den historiska Glenfiddich Straight Malt. Brian har följt originalreceptet som sparats i destilleriets läderbundna bok från 1960 samt med precision strävat efter att återspegla doft och smak från originalprovet. Resultatet är Glenfiddich Original.

– Glenfiddichs samling av exklusiva och åldrade single malts gör att vi kan skapa innovativa whiskys och återskapa tidigare upplagor som hamnar väldigt nära den ursprungliga buteljeringen. Glenfiddich Original har en sann smak av historia. Den är lätt och fruktig med aningar av sherry från europeiska sherryfat, som i första hand användes på 1960-talet, säger Brian Kinsman, Glenfiddichs master blender.

Glenfiddich Original förväntas finnas till försäljning på få utvalda marknader under hösten 2015. Datum och pris är ej bestämt i dagsläget.

– Vi har fått indikationer på att Sverige kommer vara en av få marknader där Glenfiddich Original kommer att finnas till försäljning. Den kommer med stor sannolikhet dyka upp som webbsläpp hos Systembolaget i höst, säger
Oscar J-T Holm WG&S Nordic Marketing & Communication Manager.

Smakangivelser:
Färg: Djup guldbrun.
Doft: Fruktig och blommig med den antydan till päron som kännetecknar Glenfiddich. Subtil underton av ek och kex.
Smak: Behagligt söt med inslag av frukt och mjuk vaniljrik ekkaraktär. Smakerna förhöjs med en skvätt vatten eftersom det framkallar subtila toner av kryddor, citrus och havre.
Finish: Delikat och torr.

Om Glenfiddich
Glenfiddich är den skotska whiskyn som banade vägen och lärde en hel värld att dricka single malt. I mitten av 1960-talet blev Glenfiddich ett begrepp för charterresenärer över hela världen då nästan ingen hade försökt sälja single malt utanför Skottland innan dess. Idag är Glenfiddich världens mest prisbelönta single malt och står för omkring 15 procent av all single malt som säljs, något som gör whiskyn från Dufftown till en ohotad världsetta.

The Glenfiddich Distillery grundades 1887 av William Grant och ägs idag av familjeföretaget William Grant & Sons. Treenigheten: vatten, jäst och korn som krävs för att destillera Glenfiddich, inspirerade formgivaren Hans Schleger till att skapa den unika och trekantiga flaskan som har blivit en stilikon lika klassisk som Coca Cola- flaskan.

Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login