Dryck | Fem steg till en äkta irländsk Saint Patrick’s Day

Av den 17 mars, 2015

Den 17 mars firar människor världen över Saint Patrick’s Day och även i Sverige växer intresset att fira den världsberömda dagen för varje år som går. Högtiden firas för att hylla det irländska helgonet Saint Patrick, men de allra flesta förknippar dagen med gröna kläder, grön öl och whiskey. Tullamore DEW visar hur Saint Patrick’s Day firas på äkta irländskt vis.

Det sägs att dagen är en hyllning till helgonet Saint Patrick som lyckades fördriva alla ormar från Irland men Saint Patrick’s Day firas också bortom den gröna öns stränder. Det första firandet ägde rum redan 1737 i Boston i USA, en stad som är känd för sitt stora antal irländska invånare. I Sverige firas Saint Patrick’s Day på flera ställen ute i landet. Bland annat anordnas en parad i Stockholm och Luleå har deltagit i Global Greening. Ett initiativ från Tourism Ireland där kända landmärken världen över intar färgen grön i samband med firandet.

Tullamore DEW har tillverkats på Irland sedan 1829 och är idag Sveriges mest sålda irländska whiskey. För att hedra sitt irländska ursprung har Tullamore DEW tagit fram fyra tips samt förslag på irländska delikatesser för alla som vill fira Saint Patrick’s Day men som inte har möjlighet att resa till Irland.

Tips för alla som vill fira Saint Patrick’s Day på äkta irländskt vis:
Ta ledigt. En riktig irländare jobbar inte på Saint Patrick’s Day. Om du har möjlighet, ta tillfället i akt att ta ledigt och spendera dagen med vänner och familj du också.
Ha en ”craic”. ”Craic uttalas ”crack” och är ett keltiskt ord utan någon exakt översättning. Det närmaste man kommer på svenska är att njuta av en trevlig stund. Ett sätt att göra det är att delta i en Saint Patrick’s-parad men mer lättillgängligt är att besöka sin favoritpub, umgås med vänner och avnjuta ett glas irländsk whiskey.

Lyssna på livemusik
Ett sätt att omfamna ”irländskheten” är att gå på konsert. Att vara irländsk innebär nämligen att njuta av de goda sakerna i livet och en av dem är musik. Traditionell irländsk musik är central för den irländska kulturen och under Saint Patrick’s Day kan du lyssna på live-musik på olika pubar runt om i landet.

Bär en knippa klöver
En riktig irländare firar inte St. Patrick’s Day utan att traditionsenligt pynta t.ex. sin jacka eller annat klädesplagg med en knippa klöver, eller ”Shamrock” som irländarna själva kallar det.

Fira dagen med Oyster DEW, ostron- och whiskeydrinkar!
Har du inte möjlighet att fira Saint Patrick’s day på en bar kan du bjuda hem dina vänner på irländska delikatesser som ostron och bål. Tullamore DEW har tillsammans med bartendern Dennis Temelkov tagit fram Oyster DEW.

– En stor bål att dela på känns betydligt mer tillgänglig än champagne som traditionellt sett serveras till ostron. Det är trevligt att ställa fram ett stort ostronfat och en bål att dela med sina vänner säger Dennis Temelkov, bartender på Miss Clara.

Recept Oyster DEW:
Champagnedrinken/bålen:
50 ml Tullamore DEW
20 ml citronjuice
10 ml sockerlag
10 ml sheery: Nóe Pedro Ximenez Vinum Optimum Rare Signatum
2 stänk Angostura bitter
50 ml champagne: Vve Fourny & Fils Blanc de Blancs Brut

Vill du ha bålstorlek på drinken ändrar du måtten till cl istället.

Vinägretten:
50 ml Tullamore DEW
20 ml aprikossockerlag
20 ml citronjuice
4 stänk Peychaud’s Bitters
1/2 barsked virgin olivolja
1 krm salt
1/2 finhackad schalottenlök

Vid sidan av serveringen rekommenderar vi Tullamore DEW on the rocks.

Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login