Dryck | Exklusiv Poire de Williams från Joseph Cartron

Av den 25 januari, 2016

Nu släpps en liten begränsad volym om 240 flaskor av Joseph Cartron Poire de Williams des Monts de la Côte d’Or på Systembolaget. Det är är en Alcol Blanc, Obstler, Edelbrand eller Akva Vitae; kärt barn har många namn.

Över stora delar av kontinentala Europa finns en stark tradition att producera spännande fruktdestillat och detta är en fransk hantverksmässigt framtagen kvalitetsprodukt att avnjuta som digestif efter en god middag.

Frukten som kommer från enbart en fruktgård i Orches i Hautes Côtes de Beaune i Bourgogne plockas när de uppnått full mognad och krossas innan de påbörjar jäsning. Jäsningen som är ett viktigt steg sker i stora tunnor och pågår under flera veckor. Destilleringen sker i traditionella kopparpannor (copper pot-stills). Destilleringskonsten är ett hantverk som ställer stora krav på känsla och erfarenhet som ofta går i arv i familjen från generation till generation.

Endast ”hjärtat” av destilleringen sparas och spriten som har omkring 50% lagras i korgklädda glaskärl som kallas demijhons i mellan 2 och 5 år. Lagringen sker på vindar, precis under taket där väder och vind spelar in som mest. På vintern är det ofta 0°C och på sommaren 40°C. Med åren blir drycken aromatisk och den spritiga, lite spretiga ungdomliga karaktären rundas av. Varje kärl blandas sedan omsorgsfullt till en balanserad dryck med jämn kvalitet.

Joseph Cartron Poire de Williams des Monts de la Côte d’Or drickes med fördel vid rumstemperatur som digestif, eller ”avec”, efter en måltid och är ett utmärkt och spännande alternativ till Grappa eller de fatlagrade destillaten Cognac eller Calvados.

Poire de Williams
Art nr: 40473-01
Pris: 545 kr
Volym: 700 ml
Alkoholhalt: 49%

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login