Dryck | Exklusiv lansering av The Mentors Grenache Blanc

Av den 22 juni, 2016

Från den sydafrikanska producenten KWV lanseras nu The Mentors Grenache Blanc. Vinserien The Mentors är kanske Sydafrikas mest prisbelönta och görs endast i exklusiva serier, oftast från single vineyards. The Mentors är skapad för att låta det unga vinmakarteamet på KWV att prova nya tekniker och ta ut svängarna. 

The Mentors är KWV’s ”garagepojekt” där man i ett litet hör av den gigantiska anläggningen ägnar sig åt att göra små exklusiva serier, ofta från utvalda single vineyards. Vinerna i serien är kanske Sydafrikas mest prisbelönta, de är mycket efterfrågade och tilldelningen till de olika marknaderna är strikt allokerad. Men, meningen med serien är inte främst att göra ”competition wines”, huvudsyftet är att KWV’s unga vinmakarteam i Mentorskällaren kan ta ut svängarna ordentligt, testa nya tekniker och lära sig mycket som kan sedan kan appliceras i företagets mera storskaliga produktion.

Denna Grenache Blanc ligger oss litet extra varmt om hjärtat – vi har haft nöjet att följa den sedan den planterades – och att förvånas över att den levererade hög kvalitet redan vid första skörden vid tre års ålder. Nu när den är drygt tio år gammal har vinerna givetvis djupnat och fått mer koncentration. Vingården ligger i Paarl, ganska nära staden och är relativt högt belägen, säger Jörn Ek, Kvalitetschef & CSR-ansvarig på Arvid Nordquist Vin & Öl.

Vinifikationen sker enbart med naturlig jäst, den påbörjas i rostfria temperaturkontrollerade tankar och vinet pumpas efter ungefär halva jäsningen över till 2-3 år gamla ekfat där den avslutas. Vinet får sedan vila hela 80 dagar på sin jästfällning med regelbunden batonnage.

Karaktären är verkligen starkt präglad av sin druva, citrus, främst lime och en storbukett vita blommor i doften, eken ligger i bakgrunden och bidrar till komplexitet. Smaken är mycket frisk med bra fyllighet, även här stöttar den diskreta eken i bakgrunden. Vinet kan lagras upp till fem år men är redan helt öppet och tillgängligt. Passar till grillad fisk, kyckling och litet lyxigare pastarätter baserade på havets läckerheter.

The Mentors Grenache Blanc 2014
Lansering 7 juli (600 flaskor)
Pris: 169 kr
Nr: 95463

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login