Dryck | De mest manliga och kvinnliga dryckerna på midsommarbordet

Av den 23 juni, 2016

Midsommar står för dörren, en högtid som förknippas med festligheter, god mat och dryck. Inför firandet har S:t Eriks Bryggeri genomfört en undersökning om könsnormerna kring midsommarbordets alkoholhaltiga drycker. Resultatet är förvånande då svenskarna anser att öl till och med är manligare än att dricka snaps. De mest kvinnliga dryckerna i undersökningen är rosévin följt av vitt vin och mousserande vin.

En riksrepresentativ undersökning visar att midsommarhelgens alkoholhaltiga drycker har en oväntat stark koppling till könsnormerna. Svenskarna tycker att öl och starksprit är överlägset mest manligt, därefter kommer rött vin. Av de mest kvinnliga dryckerna har rosévin en särställning med vitt vin och mousserande vin på en jämn efterföljande plats.

Jag är förvånad över resultatet där öl uppfattas så manligt, säger Jessica Heidrich som är Head Brewer, på S:t Eriks Bryggeri. En förklaring kan ligga i hur dryckerna traditionellt sett har serverats. Ölet kom i krus, stånkor och stora sejdlar anpassade för män, medan vin och snaps har druckits i eleganta glas på fot. Trots det nedslående resultatet händer det mycket inom bryggvärlden som förändrat den stereotypa könsbilden av öl. Exempelvis bryggs nu allt fler smakrika öl som med fördel serveras i smäckrare glas.

Under midsommar blir det även allt vanligare att dricka vin, drycken som svenskarna ansåg vara mest kvinnlig. Jessica Heidrich tror att synen på vin främst beror på att många kvinnor hellre dricker för smaken. Vin tilltalar därför kvinnor mer än exempelvis en ”stor stark”. En historisk påverkan finns även i att adeln införde vin i Sverige, medan allmänheten främst drack öl och sprit. Det har tidigt skapat ett skimmer kring vinet som historiskt sett tilltalat kvinnor.

Undersökningen visade även att endast 13 procent av männen och 20 procent av kvinnorna tyckte att de olika dryckerna inte var kopplade till något kön.

Det är en alldeles för låg siffra. Självklart finns det ingen anledning till att varken öl eller rosévin ska behöva uppfattas som manligt eller kvinnligt, säger Jessica Heidrich. Eftersom sju av tio svenska kvinnor dricker öl är det helt enkelt dags att förändra våra normer.

De mest manliga dryckerna enligt svenskarna:
1. Öl
2. Starksprit
3. Rött vin
4. Vitt vin
5. Cider

De mest kvinnliga dryckerna enligt svenskarna:
1. Rosévin
2. Vitt vin
3. Mousserande vin
4. Cider
5. Rött vin

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login