Dryck | Bruichladdich spränger återigen 200-vallen med Octomore 7.1

Av den 26 augusti, 2015

Rökig whisky är en trendig storsäljare bland whiskyentusiaster över hela världen. Diskussionerna om vad och vilken som är den rökigaste whiskyn går heta. Islaydestilleriet Bruichladdich gör ingen rökentusiast besviken och lanserar nu en whisky rökt till hela 208 ppm.

PPM eller parts per million är den enhet man använder för att mäta fenoler. Det är just fenoler som ger rökighet i whisky. Man mäter inte i den färdiga spriten utan i det mältade kornet. Under mältningsprocessen torkas kornet över glödande torv. Då frigörs mängder med fenoler och tjäroljor från de multnande växtdelarna i torven.

Ju mer torv och ju längre torkning desto mer röksmaker tränger in i kornet. Svårigheten ligger i att processen knappast låter sig styras. Hur mycket fenoler som kornet tar till sig bestämmer naturen snarare än pannskötarna i mälteriet. Hur många av dessa fenoler som sedan överlever mäskning, jäsning och destillation är också svårt att veta eller påverka.

I början av 2000-talet började whiskylegendaren Jim McEwan vid Bruichladdich experimentera med extremt hårt rökta maltsorter och han lyckades förmå ett mälteri att utveckla metoder som nådde dittills okända ppm-nivåer.

När den superrökta whiskyn Octomore lanserades 2008 häpnade whiskyvärlden. Den var rökt till hela 80 ppm, nästan dubbelt så mycket som annan känd rökig whisky. Octomore blev en succé och sedan introduktionen har små utgåvor av Octomore kommit varje år. Octomore 7.1 är en av de mest fenolstinna lanseringarna, med sina 208 ppm är den mer än fyra gånger hårdare rökt än annan Islaywhisky.

Smakprofil
Octomore 7.1 är inget för den försiktige. Här möts man av rök i mängder, men bortom de intensiva röktonerna finns även toner av hav, kola, citronmeliss och fuktig piptobak som sakta växer samman med den mäktiga röken. Smaken är kraftfull. Alkoholhalten skyhög, där finns rök, mint, kola, vanilj och en torvighet som är len och lite oljig. Det friska bourbonfatet av amerikansk ek bjuder också vanilj och fruktiga toner och en lång sotrökig eftersmak.

Octomore 7.1
Nr 4040801
Alkohol 59,5 %
Pris: 1 429 kr
Säljstart: 27 augusti – webbsläpp
Antal: 700 fl

Kort om Bruichladdich
Bruichladdich grundades 1881 mitt under en gyllene whiskyera då den nya blendwhiskyn resulterat i ett 30-tal destilleri­projekt. Under Rainers och destillerichefen Jim McEwans ledning har Bruichladdich gjort sig känt som Skottlands mest innovativa destilleri med mängder av nyskapande buteljeringar och egna tillverkningsmetoder. 2012 sålde ägargruppen Bruichladdich till franska Rémy Cointreau.

Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login