Dryck | Brioni Governo – trendkänsligt toscanskt vin till bästa pris

Av den 18 september, 2015

Svenska folkets stora intresse för viner från Italien fortsätter att öka och den senaste trenden heter Governo. Vinproduktionen bygger på en gammal och i det närmaste bortglömd tillverkningsteknik som ger mycket generösa viner.

Brioni Governo erbjuder inte bara fylliga smaker utan även Systembolagets bästa pris i klassen. Vinet lanseras i Systembolagets beställningssortiment, artnr 70125, 77 kronor.

Governo dell’uso Toscano är en unik gammal tillverkningsmetod från Toscana som länge var i princip bortglömd bortsett från ett par producenter som gjorde en liten volym för lokal försäljning.

Metoden kom till då vinerna gjorda på lokala druvsorter som Sangiovese, Canaiolo och Colorinoförr varungdomligt svårtillgängliga med påtaglig fruktsyra och tanniner. För att göra dessa viner mer attraktiva lät man druvorna på en del av vingården hänga kvar på stockarna i ett par veckor. När man sedan skördade dessa druvklasar med koncentrerat söta druvor var resultatet en druvmust som hade en påtagligt sötare kvalitet. Vid den slutliga blandningen adderades sedan en mindre mängd av detta sent skördade vin och på så sätt fick man ett mer angenämt fruktigt vin med en viss sötma.

Brioni Governo är gjord uteslutande på Sangiovese, Toscanas mest välkända och framgångsrika druva. Sangiovesedruvan har en distinkt och lättigenkännlig karaktär av körsbär och en frisk fruktsyra. Tack vare modern teknik har producenten kunnat ta fram en Governo som med 20 % vin från sent skördade druvor är fylligare än forna tiders Governoviner och samtidigt både friskt och generöst utan att tappa druvans karaktär.

Brioni Governo är friskt och generöst fruktig med inslag av solmogna söta mörka körsbär, svarta vinbär, torkad frukt, örter och en balanserad ton av ek. Vinet har en lång generös och fruktig eftersmak med en torr avslutning.

Brioni Governo
Artikelnummer: 70125
Pris: 77 kr.
Druvor: 100 % Sangiovese

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login