Drink | Världens första färdigmixade cocktail nu i Sverige

Av den 9 maj, 2015

Den läskande och unikt finska favoritdrycken Original Long Drink, i Finland populärt kallad ”Lonkero”, finns äntligen att köpa i Sverige. Världens första färdigmixade cocktail framställs fort­farande enligt samma friska, syrliga recept som gjorde den populär när den lanserades 1952: äkta grapefrukt och gin.

Original Long Drink togs fram inför sommar-OS i Helsingfors 1952, som världens första färdigmixade gindrink, redo att drickas direkt ur flaskan eller burken. Det tog inte lång tid innan Original Long Drink hade funnit vägen till både besö­karnas och finländarnas hjärtan, och den har sedan dess uppnått en status av finsk nationaldryck, populariserad under sitt smeknamn ”Lonkero”.

Den gin- och grapefruktbaserade drinken har sedan lanse­ringen legat i toppen som mest sålda produkt på Alko, den finska motsvarigheten till Systembolaget. Än idag är den lika fulländade som avslappnade finska nationaldrycken trogen sitt arv som världens första färdigmixade cocktail. Med smak av äkta grapefrukt, och gin destillerad från naturliga ingredienser som enbär, korianderfrön, angelikarot och pomeransskal får den rätt uppfräschande och distinkt kvalitét.

Svenskar belönade efter lång väntan

Efter stor svensk efterfrågan, synliggjord inte minst i sociala medier, lanserades Original Long Drink på Systembolaget den 1 april, och sålde snabbt slut. Den finns nu åter att beställa i beställningssortimentet.

“Svenskarna har fått vänta länge på Original Long Drink. Nu när den äntligen är tillgänglig, så kan vi konstatera av den stora efterfrågan att sven­skarna kommer att upptäcka och förälska sig i den finska nationaldrycken. Vi ser också ett växande globalt intresse för Lonkero, med den starka gintrenden som råder just nu,” säger Matti Ristola, Director for Export and Overseas Markets på Hartwall.

Serveringsförslag: Original Long Drink serveras väl kyld i ett glas med mycket is, eller som i Nederländerna; med ett färskt mintblad.

Mat & Dryck | Longdrink
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login