Drick sen, inte nu

Av den 28 september, 2016

Det har blivit dags för nästa exklusiva lansering från Fuller’s och även denna går åt det mörkare hållet. Imperial Stout är en öl med kraftfulla och smakrika toner av mörk choklad, körsbär och en blommigt bitter eftersmak. Ölet är en del av en unik serie som lämpar sig väl för lagring. Ölet lanseras 7 oktober på Systembolaget i Örebro.

Fuller’s Imperial Stout är ett av de öl som Fuller’s släpper årligen på marknaden. Men olikt många öl gynnas Imperial Stout på att sparas och lagras istället för att drickas direkt. Ölet släpps ofta på marknaden kort efter att det är bryggt och med tiden så får ölet lugna ner sig och utveckla en större smak.

Det är en alkoholstark öl på 10,7 % och med en mycket mörk färg. I doften finns en mjuk ton av alkohol tillsammans med rostad/bränd malt och råg, röda bär och frukter tillsammans med mörk sirap. Smaken är stor och kraftfull med mjuk alkohol och inslag av sirap, röda bär och bränd malt. Eftersmaken är lång med viss sötma, smörkola och syrligt fruktgodis.

Genom att tillsätta humlesorten centennial får ölet en mer blommig variation av smaker och när man vid mognadsprocessen tillsätter rosenknoppar förhöjs karaktären ytterligare. Det gör att det kraftiga ölet som annars bär djupa toner av bränd malt och inslag av sirap avslutas med en blommig bitterhet, säger Tomas Åkerblom, produktchef för Fuller’s.

Ölet är bryggt enligt samma tradition som när de berömda Londonbaserade ölsorterna skeppades till de baltiska staterna under 1800-talet. Ölet är framtaget i samarbete med ölförfattaren Mellissa Cole och har en unik twist. Under hennes ledning adderades centennialhumle under bryggningen, en humle som har en mycket aromatisk blommig karaktär, något som förhöjts med att man adderat rosenknoppar under mognaden.

Passar till ostron, mustiga kötträtter och mörk choklad.

  • Fuller’s Imperial Stout
  • Lansering 7 oktober
  • 10 000 flaskor
  • Nr: 11879
  • Pris: 64,90 kr

Mat & Dryck | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login