Dolda och okända platser i Tjeckien

Av den 7 januari, 2017

Majestätiska Olomouc
Olomouc skapades ursprungligen som en romersk fästningsstad under det kejserliga styret i Tjeckien, namnet är en ändrad version av det romerska namnet, Mount Julius.

Staden blev senare bostadsort till guvernören i Mähren, det finns mycket att se och göra, och det historiska arvet gör sig påmint överallt.

Det stora torget är bland landets finaste och är omgivet av historiska byggnader och välsignad med den UNESCO-skyddade Trefaldighetskolonnen, slottet i Olomouc går tillbaka till 1200-talet och här hittar vi också den vackra katedralen Saint Beranek.

Staden fylls med mer än ett dussin vackra religiösa byggnader från olika arkitektoniska stilar, sex barocka fontäner, ett anmärkningsvärt konstmuseum och ett spektakulärt astronomiskt ur.

Bege dig till en av stadens många pubar eller microbryggerier. Glöm inte att prova osten Olomoucké tvarůžky som sägs vara den mest illaluktande osten i Tjeckien.

Telč – med spår av Italien

Staden Telč byggdes upp kring det gotiska slottet, men det är renässansbyggnaderna i centrum som har gett staden dess UNESCO status. Torget är förvånansvärt stor för en sådan liten stad. Om du går in i centrum, kommer du att vara omgiven av fantastiskt färgade byggnader från renässansen. Renässansslottet får dig att förnimma att du är i Italien delvis på grund av den italienska arkitekten som hade kontroll över rekonstruktion i slutet av 1600-talet. Telč har förblivit oupptäckt av de flesta turister – trots dess stora skönhet. Telč har ofta kallats en av de vackraste städerna i Tjeckien. Den sömniga och lilla staden brann ner år 1530 och återuppbyggdes på ett imponerande sätt av italienska byggmästare och arkitekter. Du kan besöka slottet Telč med dess rikligt ornamenterade rum som är fulla av medeltida vapen, möbler och porslin.

Mähren Karst – ett makalöst geologiskt fenomen

Det geologiska fenomenet är en skyddad region i Tjeckien, strax norr om Brno. Här finner vi ett gigantiskt bestånd av underjordiska kalkstensgrottor och raviner som sträcker sig tusentals kvadratkilometer. Regionen bjuder på höjdpunkter som Macocha Abyss, en ravin med ett djup på 138 meter som bildades genom en kollaps av det underjordiska grottaket. Förutom hålor och raviner så erbjuder Moravian Karst också välmarkerade cykelleder och vandringsleder. I början av 20-talet upptäckte den tjeckiska arkeologen Karel Absolon Punkva Grottorna – som är en av de mest imponerande underjordiska grottsystem i Mähren Karst. De ligger på en timmes bilfärd norr om Brno. Besökare kan upptäcka Punkva grottorna per fots och du vandrar förbi mäktiga stalagmiter och stalaktiter, inklusive Strážce – Punkvas största stalaktit som är fyra meter lång. Det går också att ta en båttur längs Punkvas underjordiska flod förbi platser som Masaryk grottan som ofta hyllas som den vackraste grottan i området.

Velká Amerika
Velká Amerika, eller Great America är ett övergivet kalkbrott nära byn Mořina i centrala Tjeckien, bara några kilometer från Prag. Den delvis översvämmade långsträckta klyftan är landets mest fotogeniska ”naturliga” attraktion som skapats av mänskliga aktiviteter. Tjeckerna kallar det kärleksfullt Grand Canyon av Tjeckien. Mineralarbetet som påbörjats i regionen i slutet av 1900-talet var svaret på den stora efterfrågan på kalksten. Kalksten användes mestadels i industrin bl.a. för att raffinera socker från sockerbetor, i masugnar för att producera järn och vid tillverkning av glas. Gruvverksamheten ökade igen efter första världskriget och stenbrottet vid Mořina blev djupare och längre, tills Velká Amerika blev ett 800 meter långt och 100 meter djupt sår på landskapet. Efter att gruvdriften upphörde 1963, svämmade regnvatten över hålet och bildade en sjö i botten.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login