Dold konst visas på Örebro konsthall

Av den 7 februari, 2018

På Örebro konsthall pågår just nu en utställning som man kallar Dolda konsten II, där man ställer ut konst från Örebro Kommuns stora konstsamling.

Detta är en fortsättning på den utställning man gjorde för tre år sedan, då visades verk från de senaste hundra åren medans man denna gång fokuserar på verk inköpta de senaste tio åren med tonvikt på de senaste två åren.

Konsten som visas är inte den som hänger i de offentliga delarna av Örebro kommuns verksamhet, utan tillexempel på kontor i konferensrum och ålderdomshem.

Örebro kommun har köpt in konst sedan 1950 talet och samlingen består idag av drygt 8000 verk. Det är Örebro konsthall som har uppdraget att köpa in konsten åt Örebro kommun och för det finns en budget anslagen, dessutom lägger kommunen en procent av alla nybyggnadskostnader på konst för att utsmycka nybyggen.

Det man satsar på är vad man kallar brukskonst, det vill säga bra konst som sticker ut utan att vara stötande, den skall också på något vis spegla den tid vi lever i just nu. Syftet med samlingen är ju att göra de platser vi ser till vardags lite trevligare och roligare, samt inspirera till tankar, känslor och samtal.

Jag tycker att det är intressant att se i alla fall delar av den konst som göms i den kommunala verksamheten, och de verk som nu ställs ut känns som bra val efter de kriterier man har när man köper in dem.

Passa på att se utställningen som pågår fram till den 25 februari.

Bilder från utställningen.

Karl-Johan Sandberg, Kultur & Musik | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login