Digert program på Örebro länsteater i höst

Av den 19 augusti, 2019

Edward Albees ”Vem är rädd för Virginia Woolf?” sätts upp på Örebro länsteater i regi av konstnärlige ledaren Rikard Lekander och med skådespelare som Jakob Eklund och Katarina Ewerlöf. Tillsammans med Kristina Lugns countrymusikal ”Gråt inte mer, Cecilia. Och inte du heller, Ursula.” och Paula Stenström Öhmans antidepressiva vardagsthriller ”Blue Air” blir det en säsong med tema transformationer på Örebro länsteater kommande spelår.

Säsongen 2019/2020 är konstnärlige ledaren Rikard Lekanders första spelår på Örebro länsteater där han programlagt repertoaren. Han kommer också regissera en av storsatsningarna: Edward Albees ”Vem är rädd för Virginia Woolf”, med skådespelare som Jakob Eklund och Katarina Ewerlöf i huvudrollerna.

– Jag har försökt jobba fram en repertoar som är en kreativ smältdegel av olikheter och estetisk bredd. I arbetet har jag riktat blicken mot det föränderliga i samhället, livet och i vår vardag. Jag har inspirerats av alla brokiga skiftningar och lager som vi bär inom oss och som omger oss. En röd tråd genom repertoaren denna teatersäsong är därför transformationer, säger Rikard Lekander, konstnärlig ledare.

Säsong 2019/ 2020 på Örebro länsteater:

Gråt inte mer, Cecilia. Och inte du heller, Ursula. av Kristina Lugn
En countrymusikal om machoidealens baksidor med musik av Niko Röhlcke från Weeping Willows. Regi av Jörgen Dahlqvist, grundaren bakom teaterfenomenet Teatr Weimar i Malmö och ända sedan början av tvåtusentalet en av landets mest tongivande regissörer.

Premiär 31 augusti 2019 kl. 16.00


Blue Air av Paula Stenström Öhman
En antidepressiv vardagsthriller om psykisk ohälsa. För regin står Oskar Thunberg som tillsammans med Paula Stenström Öhman har en säregen estetik som sammanblandar dokumentär trovärdighet med teatral lekfullhet. I samarbete med Riksteatern.

Premiär 7 december 2019 kl. 16.00


Edward Albees Vem är rädd för Virginia Woolf?
En av den moderna litteraturens allra största klassiker. I rollerna som George och Martha ses Jakob Eklund och Katarina Ewerlöf. Pjäsen regisseras av Örebro länsteaters konstnärliga ledare, Rikard Lekander och det blir det första han regisserar sedan han tillträdde posten.

Premiär 14 mars 2020 kl 16.00


Agnes Cecilia av Maria Gripe
Den klassiska spökhistorien som älskats av generationer barn. En familjeföreställning i regi av Maja Salomonsson.

Premiär 27 september


Förhör av Martina Montelius
En nyskriven ungdomspjäs av en av Sveriges mest hyllade dramatiker. För regin står Olle Jernberg. Tillsammans skapar de en äventyrsresa om människans kamp med sig själv – oavsett ålder, livssituation och samhällsposition.

Premiär 13 september


Rött av Magnus Lindman
En revy för dig som är så där åtta nio tio eller för alla som har RÖTT blod i sina ådror. I regi av Agneta Ehrensvärd, en av Sveriges mest uppskattade regissörer.

Premiär 24 januari


Konserter, gästspel och övrigt program – läs mer på orebrolansteater.se.

Örebro länsteater ägs av Region Örebro län och Örebro kommun. Vi har som uppdrag att erbjuda invånarna i länet professionell teater av hög konstnärlig kvalitet samt att vara en regional resurs, för såväl professionella teateraktörer och amatörteater som för skolan i dess olika former. Örebro länsteater har antagit en vision som lyder: Teatern i centrum – av staden, i det demokratiska samtalet och i människors vardag.

Örebro länsteater ska vara en fri och obunden kraft som genom sitt konstnärliga arbete initierar, kritiserar och reflekterar över de processer som skapar samhället. Teater skapar flerdimensionella berättelser som visar på tillvarons komplexitet och skapar bränsle till engagemang och samtal. Örebro länsteater turnerar i hela Örebro län men verksamhet är koncentrerad till Örebro där huvudscenen Örebro Teater, annexscenen Nya China samt teaterns verkstäder ligger. Vi ger årligen cirka 300 föreställningar.

Kultur | Digert program på Örebro länsteater i höst
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login