Detta läser svenskarna helst i solstolen

Av den 31 juli, 2017

För många innebär resor till varmare breddgrader en paus från vardagen och därmed tid över till sådant man annars inte hinner med. För varannan svensk innebär det mer tid till att sluka böcker. Det visar en ny undersökning från online-resebyrån eBeach.se. Böckerna som främst packas ner i resväskorna är kärleksromaner och självbiografier, men allra helst läser svenskarna deckare.

Semestertiderna har gjort intåg och när svenskarna kopplar av i solstolen gör de helst det med en bok i handen. En ny undersökning från eBeach.se visar nämligen att hela 48 procent läser mer på solsemestern än de gör hemma och 27 procent föredrar att plöja böcker när de solar. Trots att podcasts är mäkta populärt bland svenskarna uppger endast två procent att de helst lyssnar på poddar i solen.

Undersökningen visar också att de flesta svenskar föredrar spänning och mordgåtor under semstern. 43 procent läser helst kriminalromaner medan 25 procent gärna väljer att koppla av med heta kärleksromaner och en femtedel läser helst självbiografier. Dessutom hamnar historiska romaner och faktaböcker något överraskande tätt därefter.

Deckardrottningen toppar listan
Med hänsyn till svenskarnas favoritgenre är det inte helt oväntat att deckardrottningen Camilla Läckberg toppar listan över favoritförfattare på solsemestern. Närmare bestämt läser var femte person helst hennes bladvändare under sina lediga dagar. Läckberg följs av kriminalromanförfattarna Lars Kepler, GW Persson och Henning Mankell. Alex Schulman och David Lagerkrantz är däremot författare som är mindre populära bland svenskarna.

Topplista – Här är svenskarnas favoritförfattare på semestern….

1. Camilla Läckberg
2. Lars Kepler
3. Leif GW Persson
4. Henning Mankell
5. Mari Jungstedt
6. Jan Guillou
7. Jojo Moyes
8. Martina Haag
9. Jens Lapidus
10. Roslund & Hellström

Kultur & Musik | Läsa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login